Hranljiva vrijednost gljiva je velika, a izrazito su bogate proteinima. Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, prije svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, bjelančevinama, mineralima – fosforom, natrijem i kalijem, magnezijem, a u manjim količinama željezom i kalcijem.
Sadrže čak 95 posto vode, pa su odlične ako držite dijetu. Pored toga, u 100 grama gljiva ima samo između 18 i 23 kalorije.
Evo zašto ih je dobro jesti što češće:
Odličan su izvor vitamina D
Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imuniteta, a naročito u zimskom periodu. U posljednje vrijeme se dosta govorilo o pozitivnom utjecaju na cjelokupno zdravlje, a s obzirom na to da nam svima nedostaje ovaj vitamin tijekom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti gljive u jelovnik.
Sadrže selen u velikim količinama
Gljive su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji djeluje kao antioksidans, pa štiti stanice od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imuniteta.
Štite od raka
Smatra se da gljive naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen. Zahvaljujući spektru vitamina, ojačat će organizam u kratkom roku.
Zamjena su za meso
Zbog svoje teksture koja podsjeća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa. Tako ćete ujedno smanjiti i unos kalorija i masnoća u organizam.