Tijelo je pametnije od uma

Naše tijelo je senzorni, čulni mehanizam koji nas poput kompasa vodi upravo tamo gdje trebamo biti, ali samo ako želimo čuti što nam govori. Samo ako mu dopustimo da nam priča jer – naše tijelo zna bolje od nas.

Koliko nas dopušta svome tijelu da mu govori? I koliko nas stvarno čuje potrebe svoga tijela?

Prvi put sam se s ovim konceptom susrela prije gotovo sedam godina, kada sam učila kako se mogu povezati sa svojim tijelom tako da mogu istinski čuti njegove potrebe, dopustiti mu da me vodi i imati povjerenja u njegovu mudrost.

Naše tijelo, mnogo bolje od našeg uma, zna što mu je potrebno. Ono zna kako će se iscijeliti, nahraniti, odmoriti, koji mu je pokret potreban. Međutim, mi smo se u velikoj mjeri odvojili od tijela, poneseni trendovima „zdrave prehrane“ i idealima figura koji nam se nameću kao must-have svake sezone. Poneseni režimima prehrane koji postaju sve rigorozniji, dolazimo do toga da što god pojedemo imamo neki problem – ili estetski ili funkcionalni.

Ako se sjećate, ne tako davno nismo imali pojma što znači krono prehrana, kakav je utjecaj glutena na tijelo, što je keto prehrana ili autofagija. Ne mislim da to nije dobro, samo se prisjećam kako smo nekad živjeli bez toga i imali manje tjelesnih tegoba.

Dugo smo živjeli nesvjesni hrane koju jedemo, a čini se da smo bili i zdraviji, bolje raspoloženi i manje opterećeni zdravim načinima hranjenja, koji se dijametralno razlikuju od režima do režima prehrane. U općoj pomutnji novih trendova u prehrani, i sama pokušavajući otkriti što je ono što mi prija, a što ne, naišla sam na jedan vrlo nježan, podržavajući i prilično prihvatljiv koncept koji se zove intuitivna prehrana.

Nahraniti, a ne izgladnjivati tijelo

Koncept intuitivne prehrane postoji još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a 1995. godine dvije nutricionistkinje Evelyn Tribole i Elyse Resch objavile su knjigu Intuitivna prehrana koja je od tada mnogima vodič za razvoj zdrave veze između tijela, hrane i uma (www.intuitiveeating.org).

Ključna stvar u ovom konceptu je slušati potrebe svog tijela – što vodi do zadovoljstva, samopouzdanja i blagostanja – kako kažu autorice. Smatraju da nije problem u nama, nego u tome da su nas različiti načini prehrane i dijete doveli do stanja kad nismo povezani sa svojim tijelom jer se hranimo prema pravilima i propisima koji možda uopće ne odgovaraju našim potrebama.

Fokus intuitivne prehrane je na hranjenju, a ne na izgladnjivanju tijela. Treba naučiti slušati potrebe svog tijela i obnoviti svoju povezanost s urođenim signalima za glad, žeđ, sitost i okus hrane.

Naše zdravlje umnogome ovisi o našim uvjerenjima o prehrani. Na primjer, ako vjerujemo da možemo biti zdravi jedino ako jedemo organsku hranu, to nam stvara uvjerenje da ćemo narušiti svoje zdravlje ako jedemo neorgansku hranu. Kako bi bilo da uspostavimo komunikaciju sa svojim tijelom i uvijek znamo koja je hrana uistinu dobra za nas?

Principi intuitivne prehrane

Najvažnije je osvijestiti da ovo nije dijeta, nego način prehrane kojim se navikavamo slušati potrebe svog tijela. Principi intuitivne prehrane mogu se svesti na sljedeće:

1. Odbacite misli o dijeti

Autorice intuitivnog načina prehrane naglašavaju da su sve dijete neučinkovite i ne postoje dijetetski proizvodi koji nam mogu pomoći u zdravom mršavljenju. Poanta je u odbacivanju misli o dijeti i vanjskoj kontroli te davanju povjerenja svojoj unutarnjoj kontroli, mudrosti svog tijela (zapravo, treba pratiti vlastiti osjećaj gladi).

2. Poštujte svoju glad 

Održavajte svoje tijelo biološki nahranjenim odgovarajućom energijom, onom koja mu je potrebna, u protivnom ćete izazvati izgladnjivanje ili prejedanje. Poštujte svoju glad jer jednom kada pregladnite, svaka namjera svjesnog i umjerenog jedenja postaje prolazna. Naučite kako „čuti“ prvi biološki signal gladi – to je most do ponovnog obnavljanja vašeg povjerenja u odnos s vlastitim tijelom i hranom.

3. Budite u miru s hranom

Nemojte se boriti s hranom! Dajte sebi bezuvjetno dopuštenje da možete jesti. Ako sebi zabranite određenu hranu, to u vama može pobuditi intenzivan osjećaj uskraćenosti koji poslije prerasta u žudnju. Ta žudnja obično završava prejedanjem i krivnjom. Stoga, neka hrana postane vaš prijatelj.

4. Isključite „policajca u glavi“ 

Prestanite misliti da ste dobri ako jedete niskokaloričnu hranu ili da ste loši kad pojedete komad čokoladne torte. Vaša unutarnja kontrola stalno nadgleda poštujete li nerazumna pravila koja su stvorili novi trendovi u prehrani. Prestanak stalnog brojenja kalorija i isključivanje policajca u glavi neophodni su koraci za povratak na intuitivnu prehranu.

5. Otkrijte faktor zadovoljstva

Japanci postavljaju zadovoljstvo kao jedan od ciljeva zdravog življenja. U namjeri da poštujemo trendove i pravila zdrave prehrane, često previđamo jedan od najvećih darova postojanja, a to je uživanje i zadovoljstvo koje možemo pronaći u iskustvu jedenja. Kada u podržavajućem okruženju pojedemo ono što želimo, osjetit ćemo zadovoljstvo i točno odrediti koja nam je količina hrane potrebna.

6. Osjetite svoju sitost

Treba vjerovati da će tijelo samo odabrati hranu koja mu je potrebna, ali i čuti njegove signale kojima nam govori da više nismo gladni. Napravite malu pauzu tijekom jela i osjetite okus hrane i osvijestite jeste li još gladni ili ste siti.

7. Budite ljubazni prema svojim emocijama 

Prvo shvatite da restrikcija hrane i fizički i psihički može sama po sebi pokrenuti gubitak kontrole, a to može izgledati kao emocionalno jedenje. Pronađite nježan i siguran način da riješite svoje emocionalne probleme. Nemojte dopustiti da vam hrana bude izgovor ili utjeha za bilo koju emociju. Hrana neće riješiti vaš problem, nego vi, samo ako se suočite s izvorom svojih emocija.

8. Poštujte svoje tijelo 

Prihvatite genetski oblik svog tijela. Nemojte se uspoređivati s drugima. Poštujte svoje tijelo da biste se bolje osjećali. Teško je odoljeti dijetama ako ste previše kritični i nerealni u odnosu prema svom tijelu. Svako tijelo zaslužuje poštovanje.

9. Osjetite razliku 

Zaboravite vojničko vježbanje, samo se aktivirajte i osjetite razliku. Usmjerite svoj fokus na način kako pokrećete svoje tijelo, radije nego na to koliko ste kalorija sagorjeli vježbanjem. Ako se fokusirate na to kako se osjećate tijekom vježbanja i koji pokreti prijaju vašem tijelu, to je ono što će učiniti razliku.

10. Nježna prehrana

Birajte hranu kojom pokazujete da poštujete svoje tijelo, a istovremeno se osjećate dobro. Zapamtite da se ne treba hraniti savršeno kako bismo bili zdravi. Zbog jedne užine, jednog obroka ili jednog dana nećete postati nezdravi. Važno je ono što jedemo konstantno. Računa se napredak, a ne savršenstvo.