Sastojci:
- 1 ¾ šalice (210 grama) višenamjenskog brašna, prosijanog
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 2 ½ žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog pimenta
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica (200 grama) granuliranog šećera
- 1 žlica narančine korice
- 1/2 šalice (120 ml) biljnog ili drugog neutralnog ulja
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice (60 ml) svježe iscijeđenog soka od naranče (ili vode sobne temperature)
- 1 šalica (240 grama) pirea od bundeve
Postupak pripreme:
Zagrijte pećnicu na 190 °C s rešetkom u središnjem položaju. Podmažite posudu za kruh veličine 22 x 12 centimetara sprejom za pečenje. Staviti na stranu.
U srednje posudi za miješanje umutite višenamjensko brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir, piment i sol. Staviti na stranu.
U zasebnoj velikoj posudi za miješanje kombinirajte granulirani šećer i koricu naranče. Vrhovima prstiju utrljajte koricu u šećer dok tekstura ne podsjeća na mokri pijesak i bude vrlo mirisna. Dodajte ulje, jaja, ekstrakt vanilije, sok od naranče (ili ga zamijenite vodom) i pire od bundeve. Umutiti zajedno dok ne postane glatko.
Suhe sastojke dodajte mokrim sastojcima i miješajte lopaticom dok se smjesa brašna ne upije i ne ujednači. Premjestite tijesto u podmazanu posudu za kruh i glatko izravnajte lopaticom.
Pecite 55 do 65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Postavite na rešetku i pustite da se ohladi 5 do 10 minuta prije vađenja iz posude. Prije rezanja potpuno ohladite.
Za pohranu lagano omotajte papirnati ručnik oko ohlađenog kruha od bundeve (ovaj trik sprječava da kruh dobije ljepljivu vanjsku površinu). Prebacite u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovaj kruh od bundeve ostat će sočan 3 do 4 dana.
Dodatan savjet:
Suptilan okus naranče u ovom kruhu jako lijepo nadopunjuje bundevu i začine. Ako je ne želite koristiti, možete izostaviti koricu naranče i sok od naranče zamijeniti vodom sobne temperature.
Izvor: abeautifulplate.com