Crostini s pečenim gljivama (za 3 osobe)

Sastojci za marinadu
4 žlice maslinovog ulja
žlica sojinog umaka
žlica limunovog soka
žlica rižinog slada
2 žličice svijetlog misa
1 dl suncokretovog ulja za pečenje
25 g šampinjona

Sastojci za nadjev
30 dag tofua
1/2 žličice slatke mljevene crvene paprike
1/4 žličice kajenskog papra, po želji
žlica margarina
2 žlice sojinog vrhnja
2 žlice umeboshi octa

6 kriški odstajalog kruha
žlica nasjeckanog svježeg peršinovog lista

Očistite gljive i narežite na ploške. Stavite ih u marinadu najmanje jedan sat. Zagrijte ulje i pržite gljive dok ne porumene. Odvojite pola količine gljiva i sitno nasjeckajte. Tofu usitnite vilicom te mu dodajte umeboshi ocat, margarin, sojino vrhnje, kajenski papar i mljevenu papriku. U smjesu stavite nasjeckane gljive i dobro promiješajte. Kriške kruha namažite smjesom od tofua i zapecite deset minuta u pećnicu na 180°C. Na pečene kriške kruha raspodijelite ostatak gljiva i ukrasite peršinom.

gljive
Kristina Lenard gljive
Jednostavan umak od šampinjona i tartufa (za 3 osobe)

50 g gotove mješavine šampinjona i tartufa
200 ml sojinog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
žlica parmezana ili žlica polubijelog brašna razmućenog u decilitru vode

Na vrućem maslinovu ulju kratko popržite mješavinu gljiva i prelijte sojinim vrhnjem. Kuhajte pet minuta, a zatim dodajte sol i parmezan.

Umjesto parmezana možete staviti otopinu brašna u vodi. Kuhajte još dvije minute. Ovaj umak najbolje ide uz tjesteninu, bulgur ili rižu.

Lazanje od vrganja (za 4 osobe)

250 g lazanja
1 l slane vode
4 dl ukuhane rajčice
luk
1/2 kg vrganja (ili 30 dag vrganja i 20 dag bukovača)
3+2 žlice maslinovog ulja
1/2 bio povrtne kocke za juhu
2 žlice integralnog brašna
3 dl zobenog mlijeka
250 ml sojinog vrhnja
100 g tofua
2 prstohvata soli
1/4 žličice mljevenog crnog papra
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice kurkume
žlica nasjeckanog peršinovog lista
2 žlice suncokretovog ulja za pečenje

Stavite lazanje u proključalu vodu. Kuhajte ih tri minute i pritom pazite da se ne zalijepe. Izvadite ih i ocijedite. Na tri žlice maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk i dodajte blanširane vrganje. Pirjajte deset minuta. Gljivama dodajte povrtnu kocku, mljeveni papar, muškatni oraščić i peršin. Sklonite s plamena i ostavite da se hladi. U drugoj posudi na dvije žlice maslinovog ulja kratko popržite integralno brašno i prelijte zobenim mlijekom. Neprekidno miješajte dok ne dobijete glatku zapršku. Dodajte sol i sojino vrhnje. Promiješajte i ostavite da se hladi.

Lim za pečenje premažite suncokretovim uljem. Listove lazanja složite jedan do drugoga da prekriju dno. Odvojite trećinu od ukupne količine ukuhanih rajčica i njome prelijte lazanje. Zatim odvojite trećinu od ukupne količine pirjanih vrganja i ravnomjerno rasporedite po rajčicama. Na vrh dodajte četvrtinu od ukupne količine bešamela. Postupak ponovite još dva puta. Na posljednji red lazanja dodajte preostali bešamel, u koji ste štapnim mikserom umiješali tofu i kurkumu. Zagrijte pećnicu i pecite 35 minuta na 180°C.