Često vas hvata anksioznost i imate poteškoća s time da se smirite? Imamo odličnu vijest za vas!  Saznajte kako možete smanjiti anksioznost uz pomoć ova jednostavna 3 trika – pomalo su neobična, ali zaista funkcioniraju!

Popravite svoje držanje

Nešto tako jednostavno kao što je vaš sjedeći položaj može imati duboki utjecaj na vaše raspoloženje. Aaron Alexander, terapeut i autor The Align Method, za mbg poručuje da u ovom slučaju nije istina da samo um može utjecati na tijelo, već i tijelo može utjecati na um. Tu upućuje na studiju iz 2017. godine koja pokazala da se 86% studenata lakše prisjetilo lijepih i uzbudljivih sjećanja u uspravnom položaju, a kad su bili u pognutom i pogrbljenom položaju više su se prepustili depresivnim mislima. Zaključak: položaj vašeg tijela može  utjecati na vaše raspoloženje.

"Vizualizirajte kako želite da se osjećaju vaša ramena, kralježnica, bokovi, koljena, gležnjevi", objašnjava Alexander. “Osjećaju li se ukočeno? Osjećaju li se kruto? Osjećaju li se snažno? Osjećaju li se stabilno?” Nakon što definirate što želite, kaže on, možete odrediti kakvi će vas posturalni obrasci približiti vašem cilju.

Slušajte zvuk pucketanja vatre

Uz vatru se uvijek osjećamo ugodno i spokojno. Alexander razlog tome pronalazi u našoj evolucijskoj i biološkoj povijesti: "Pucketanje vatre već je dugo vremena pokazatelj vašem autonomnom živčanom sustavu da ste sigurni", napominje. “Zaštićeni ste, toplo vam je, sjedite oko vatre, dijelite priče, povezujete se s ljudima. Grabežljivci će se kloniti jer se boje vatre.”

U slučaju da niste u mogućnosti zapaliti vatru (ipak nemamo svi kamin kod kuće), Alexander poručuje da virtualne vatre rade jednako dobro! “Često odem na YouTube i zapalim pucketajuću vatru na TV-u”, kaže on.

Pogledajte prema gore ili u daljinu

"Vaše oči su biti nastavak vašeg središnjeg živčanog sustava", kaže Alexander. Ovdje gledanje prema dolje također može negativno utjecati na vaše raspoloženje, pa čak i na razinu energije. S druge strane, gledanje prema gore pojačava osjetila. najbolje je to činiti u prirodi. 

“To šalje signal da je vrijeme za buđenje, vrijeme za kreativnost, vrijeme za osmišljavanje ideja”, napominje Alexander. Zato stručnjaci preporučuju gledanje na velike udaljenosti ako se nađete u kreativnom padu, jer periferni vid može aktivirati parasimpatički živčani sustav.