Svi želimo da naši voljeni budu sretni i dobro, no ponekad nismo sigurni što učiniti kad oni prolaze neke od teških situacija u svojem životu. Ako imate prijatelja ili neku drugu blisku osobu koja pati od anksioznosti onda i sami znate da ponekad može biti vrlo izazovno pružati im potrebnu pomoć i podršku. Zato vam u nastavku donosimo vam devet načina kako možete biti potpora voljenima koji pate od anksioznosti.

Slušajte duboko i suosjećajno

Pitajte prijatelja kako je i slušajte cijelim tijelom, ne razmišljajući o tome kako ćete odgovoriti. Budite potpuno prisutni. Priznajte njihove osjećaje. Izbjegavajte fraze kao što su "proći će" ili "bit će sve u redu". Zahvalite im se što dijele svoje osjećaje s vama.

Ne pokušavajte ih 'popraviti' i ne dijelite im dobronamjerne savjete

Vaš prijatelj sigurno već jako dobro zna sve načine kako se može nositi sa svojim tjeskobnim osjećajima. Zato, najmanje što im je potrebno jest da im dijelite savjete za koje vjerujete da će im magično pomoći, jer to tako ne funkcionira. A vaša potreba za iznošenjem dobronamjernih prijedloga može se protumačiti da na njih gledate kao problem, a to nikako ne želite poručiti svojem prijatelju. 

Pustite ih da budu tjeskobni

Dajte do znanja svom prijatelju da može biti tjeskoban s vama, da razumijete da anksioznost nije nešto što oni biraju i da ćete prihvatiti njegove osjećaje kakvi god oni bili.

Pitajte svog prijatelja što mu treba

Različiti ljudi s anksioznošću imaju različite načine kako se nose s time. Većini njih pomaže meditacija i vježbe disanja, ali ima i onih koji preferiraju tjelesne aktivnosti poput trčanja ili nekog sporta. Pitajte svojeg prijatelja što mu pomaže i ako možete, pridružite mu se u tim aktivnostima.

Pravite im društvo

Posjeti različitim tečajevima i terapijama mogu biti stresni za ljude koji pate od anksioznosti – zato se možete ponuditi da idete s njima. Uz društvo i nekog poznatog, bit će im lakše i manje zastrašujuće.

Shvatite da anksioznost kod svakoga izgleda drugačije

Anksioznost se može manifestirati kao dubok umor, a može uzrokovati i nesanicu, kako navodi Calm. Može se doživjeti kao nemir, uznemirenost i nemogućnost koncentracije. Kod nekih izaziva razdražljivost, a kod drugih iracionalne strahove. Također se može doživjeti putem zastrašujućih bolova u prsima kao i neugodne napetosti mišića. Zaista postoje različiti simptomi anksioznosti koje je ponekad teško prepoznati i nerijetko budu pogrešno protumačeni.

Poručite svojem prijatelju da vam je stalo do njega i pokušajte saznati što više o njegovom iskustvu tako da biste što bolje razumjeli njegovo stanje.

Budite svjesni svojeg utjecaja na njih

Ako se vaš prijatelj čini tjeskobnim dok ste zajedno, jednostavno ga upitajte: "Hej, osjećaš li se tjeskobno sada?" Pitajući im dajete do znanja da kod vas uvijek ima mjesta za njihovu tjeskobu, da je ne treba izbjegavati i da vam nisu teret. "Postoji li nešto što bismo mogli učiniti što bi pomoglo?" Ponekad usred panike vašem prijatelju može biti teško znati što bi moglo pomoći. Ako nisu sigurni, možete im ponuditi da se prošetate ili odete na neko mirno mjesto.

Redovito im se javljajte

Ako ćete zakasniti, obavijestite ih. Ili ako nemate vremena odgovoriti na mail ili SMS, dajte kratko objašnjenje kako se vaš prijatelj ne bi brinuo. Anksioznost može biti unutarnji nasilnik; može uvjeriti ljude da su opterećujući. Svjesno se potrudite da umirite svog tjeskobnog prijatelja. Jednostavna rečenica poput “Volim provoditi vrijeme s tobom” već im može puno značiti.

Držite svoje granice

Zapamtite da je važno da se brinete i o sebi! Vaš prijatelj će se vjerojatno osjećati krivim ako misli da vas njegova tjeskoba sprječava da radite ono što želite. Dakle, nemojte to dopustiti. Učinite ono što želite i dajte do znanja svom prijatelju da vam može vjerovati da ćete se pobrinuti za svoje društvene i emocionalne potrebe. Kada traže više nego što im u tom trenutku možete pružiti, nemojte se ustručavati odbiti ih s pristojnim objašnjenjem ili im ponuditi neki novi termin druženja.