Kada se osoba koja nam je draga suočava s teškim periodom ili problemima u životu, najmanje što možemo učiniti jest da joj pružimo podršku. Na koji način ćemo to učiniti, moramo procijeniti sami, a mnogo toga ovisi o okolnostima. Postoje četiri glavna načina na koje prijatelji mogu ponuditi podršku osobi koja se osjeća loše: emocionalna, opipljiva, informativna i suputnička.

- Emocionalna podrška je zapravo pružanje ljubavi, pokazivanje naklonosti, brige, empatije, riječi podrške koje će učiniti da se osjeća bolje.

- Opipljiva podrška je konkretna i direktna, kao što je na primjer posuđivanje novca, ako je osoba u financijskim problemima, buket cvijeća, omiljeno jelo ili kolač koji ćete joj poslati na kućnu adresu.

- Davanje savjeta spada u informativnu podršku, koju treba primijeniti samo kada osoba to od vas zatraži.

- Podrška suputnicima je zapravo način da pokažete da ste tu za nju, da je razumijete, volite bez obzira na sve.

Ako je vaša bliska osoba u nekom drugom gradu ili državi, značit će joj da joj pošaljete poruku podrške, da pokažete suosjećanje, brigu. Poruka može glasiti poput:

- Žao mi je što se moraš s time nositi. Mogu li te nazvati?

- Želim da znaš da mislim na tebe i da ti šaljem ljubav. Molim te, nemoj osjećati nikakav pritisak da odgovoriš, samo znaj da sam tu za tebe.

Na ovaj način ćete joj dati do znanja da vam je stalo i da brinete te joj ostaviti mogućnost da odluči je li raspoložena za razgovor, želi li odgovoriti na poruku ili ne. U situacijama kada se osjećaju loše, razočarano, ljuto, poniženo mnogi ne žele razgovarati ni s kim. Potrebno im je vrijeme provedeno sa sobom, kako bi shvatili što im se događa, ali će im značiti da znaju da nisu same i da netko misli na njih.

Pokažite suosjećanje:

- To zvuči kao najgori dan ikada. Žao mi je što ti se sve to događa.

- Mislim na tebe, znaš da sam tu za sve što treba, uvijek!

- Ne moraš imati sve odgovore sada. Smislit ćemo zajedno nešto. 

Ako vam se osoba javi ili se vidite uživo, budite nježni i pažljivi. Pitajte je želi li razgovarati o tome što se dogodilo ili skrenuti misli nekom drugom temom ili pak želi da samo sjedite u tišini. Možete je samo zagrliti, bez riječi.

Ako ima potrebu razgovarati i reći što je muči, pustite je da priča i nemojte je prekidati. Na kraju je možete pitati:

- Hoćeš da ti kažem što ja mislim o tome?