Prošli vas je tjedan puno vježbalo svjesno disanje, statistika mi je šapnula. Jednostavnu i moćnu vježbu disanja 4x4 vježbao je i moj prijatelj Rade na četiri spojena leta za Zagreb. Ne voli letjeti, pa sam mu dao najbolju vježbu disanja za to: 4x4! Letio je bez stresa, a na najdužem letu je odspavao čak 5 sati, što prije nije mogao.

Nadam se da i vi primjećujete pozitivne učinke ove vježbe, pogotovo ako ju redovito prakticirate. Kada se priviknete na ovakav tempo disanja, poželjet ćete disati sporije i zadržavati dah duže jer ćete se osjećati sve ugodnije. Razlog su anandamidi (od sanskrtskog ananda, blaženstvo), neurotransmiteri koje tijelo proizvodi kada mišićima počne ponestajati kisika. Našim precima su anandamidi pomogli da opstanu, a nama će pokazati koliko malo treba da osjetimo radost.

Do sada ste vježbali cikluse od 12 sekundi. Osjetite li da ste spremni ili ste jednostavno znatiželjni, probajte usporiti disanje i produžiti pauze. Sljedeći ciklus, razina 2 kvadratnog disanja, traje 16 sekundi. Povedite se za osjećajem. Možda vam nikad neće trebati ništa osim prve razine, ciklusa od 12 sekundi. Natjecanje, napore i neugodu pustite nekom drugom. Ne uživate li u vježbi nego ganjate sekunde, zapitajte se zašto.

Za nestrpljive koji odmah žele probati kvadratno disanje, bez da pročitaju uvod, ponavljamo mjere opreza: ne zadržavajte dah u trudnoći, ako imate povišen krvni tlak, probleme s plućima, srcem, očima ili ušima. Tada samo izjednačite udah s izdahom, postići ćete slične rezultate. Zavrti li vam se ili postane neugodno, odmah prekinite vježbu i probajte je nekad poslije u boljim uvjetima.

Današnji video prenosi nas u ljetnu šumu. Čim stigne ljepše vrijeme, sunčano i bez vjetra, svoje šumske šetnje obogatite vježbama disanja. Prožet ćete se fitoncidima, esencijalnim uljima koja ispušta drveće. Ona su antikancerogena, protuupalna, opuštaju, oraspoložuju, poboljšavaju kvalitetu sna i smanjuju šećer u krvi. Uz ptičji pjev i kupku zelenim svjetlom (ne zaboravimo ni šetnju sa svim njenim blagodatima), čeka vas izvanredno opuštajuće iskustvo.