Meridijan jetre mogli bismo nazvati “službenikom za planiranje”. Njegov rad narušava emocija ljutnje, a ljudi kod kojih je ovaj meridijan neuravnotežen imaju teškoće u planiranju i odlučivanju, kao i probleme u komunikaciji. Kada je protočan, taj nam meridijan daje sposobnost planiranja, mentalnu jasnoću i sređenost uma.

Tapkanje točke na meridijanu jetre: Li-14

Točka Li-14 (liver-14) poznata je i kao “vrata nade”. Smještena je u predjelu grudnog koša, ispod šestog rebra. Kada je preko Li-14 otvoren kanal meridijana jetre, on osobi omogućava da proširi vidike, vidi prilike koje joj život nudi, te da lako ispravno odlučuje.

Najprije započinjemo vježbu identifikacijom problema (ljutnja i bijes) i osvješćivanjem koliko je problem intenzivan na skali od 1 do 10. Naglas ga prihvatimo jasnom izjavom izjavu i zatim otpustimo, a onda prelazimo u sljedeću fazu iz koje dobivamo cjelovite odgovore, jer ovaj meridijan ima odgovor na svako naše pitanje.

meridijan jetre
Dalibor Danilović 

Pročišćeno stanje meridijana jetre daje nam sposobnost da pronađemo pravi odgovor na pitanje: “Što je ispravno učiniti u ovom trenutku?”. Zato, ako smo u dilemi što odlučiti, ulazimo u to tako što ćemo najprije duboko prihvatiti sebe, bez obzira na tu odluku. U te svrhe možemo koristiti afirmaciju: “Iako ne znam kako da odlučim (ne vjerujem vlastitom mišljenju, procjeni...), ja duboko prihvaćam sebe.“

Nakon toga možemo izgovoriti neku pozitivnu afirmaciju, istovremeno prihvaćajući sebe. “Ja mogu prepoznati pravu odluku, jasno razmišljam, planiram... i zato duboko prihvaćam sebe.“

Kada se izbalansira treći meridijan, javlja se jasnoća u razmišljanju, vizija, optimizam i nada. Pozabavimo se sređivanjem ovih “polica” našeg mentalnog stanja i nakon toga možemo pratiti efekte u svakodnevnom životu.