Peti meridijan je meridijan srca, koji je astrološki povezan s petom kućom i Suncem. Glavna funkcija ovog meridijana je stvaranje radosti i razvoj kreativnosti. Kada je u disbalansu pojavljuju se emocije poput ljubomore, zavisti, pohlepe i mržnje. Meridijan srca naziva se i vladarom emocija, budući da sve emocije, osim utjecaja na relevantne organe, direktno ili indirektno utječu i na srce.

Emocija koja najviše pogađa srce je pohlepa, zato često za pohlepne ljude kažemo da su „tvrdog srca". Pohlepa se u tijelu ogleda u aritmijama i nepravilnostima rada srca. Samim tapkanjem ove točke povećava se naš kapacitet za kreativnost, lakše vidimo rješenje, veseliji smo i otvoreniji, radujemo se vlastitom uspjehu kao i uspjehu drugih ljudi.

meridijan srca
Profimedia/Shutterstock 

Vježba tapkanja točke na meridijanu srca - HT 9:

Ovo je posljednja točka na meridijanu srca, a nalazi se u unutrašnjem vrhu malog prsta, na točki HT9, što je točka za tapkanje. Vježbu započinjemo identifikacijom problema (osjećajem da nešto nemamo, da ne dobivamo dovoljno ili, pak, da nećemo uspjeti u nečemu) i osvješćivanjem njihova intenziteta na subjektivnoj skali od 1 do 10.

Najprije treba prihvatiti svako stanje (emociju) i prihvatiti sebe. Tapkanjem meridijana srca s izjavom prihvaćanja: "Iako osjećam da neću dobiti, neću uspjeti..., ja duboko prihvaćam sebe", smanjujemo intenzitet te emocije. A kada intenzitet emocije padne na ispod 7, možemo početi uvoditi takozvani "novi ishod" – otvoriti se za nove stvari i događaje.

Evo prijedloga afirmacije za novi ishod:

"Iako ne znam kako ću ovo riješiti, otvorena sam za pronalazak novog kreativnog rješenja."

Zatim možemo nastaviti s tapkanjem na meridijanu srca za kreiranje nove mogućnosti:

"Iako osjećam da su drugi vjerojatno bolji za taj posao,... odabirem se osjećati mirno i samouvjereno".