Kada znate potrebe svog organizma, lakše ćete mu pružiti potporu opskrbljujući ga onim što mu je potrebno u određeno doba dana. Tako su za noćnu njegu kože lica i vrata najbolji odabir kozmetički preparati formulirani specijalno za noćnu njegu. Korištenje dnevne kreme prije spavanja sigurno neće odmoći, ali s obzirom na njezinu promjenu zadaće tijekom noćne smjene, korisnije je odabrati formulacije koje podržavaju proces regeneracije kože te pomažu stanicama na njihovu putu obnove.

Drugim riječima, vaša koža zna da je noć. Treba joj nešto „više“ od onog što joj pruža dnevna hidratantna njega. Noćne kreme nisu samo još jedan marketinški trik. Za razliku od krema za dnevnu njegu, proizvodi za noć su obično bogatije teksture te sadrže višu koncentraciju hidratantnih i njegujućih sastojaka. Ako ste još skeptični kad je riječ o dnevnoj i noćnoj kremi, istraživanje koje je 2018. proveo američki Nacionalni institut za zdravlje potvrdio je učinkovitost noćnih krema, posebno kada su u pitanju zdravlje i obnova barijere kože.

Kako odabrati noćnu kremu da bismo dobili najviše za svoj novac,upitali smo dermatologinju Ivanu Nolu. „Dobra noćna krema obnavlja epidermu, regenerira kolagen, smanjuje iritaciju, upalu i crvenilo. Ujedno, održava prirodnu vlažnost kože i poboljšava njezinu teksturu”, definira zagrebačka dermatologinja. Da bi noćna krema uspješno obavila sve te zadaće, dr. Nola predlaže da dobro provjerite deklaraciju. „Birajte preparate, posebice zimi kada su našoj koži potrebni dodatna njega, zaštita i hidratacija, koji imaju niz aktivnih sastojaka za regeneraciju zaštitnog hidrolipidnog sloja kože, poput pantotenske kiseline i visoko vrijednih masnoća koje sprečavaju naknadni gubitak vlage. Kako koža zimi trpi povećani transepidermalni gubitak vode – dehidraciju, to je važno spriječiti zadržavanjem hidratacije pa odaberite proizvod koji sadrži hidratantne molekule, poput hijaluronske kiseline ili glicerina. Poticanje regeneracije stanica može se postići kemijskim pilingom za kućnu upotrebu ili noćnom kremom koja sadrži kiseline poput laktične ili AHA kiseline“, navodi dermatologinja ističući da su najbolj izbor dermokozmetičke formule, kao i one koje nisu masne i komedogene kako biste izbjegli začepljenje pora ili nastanak akni.

Ekstra pomoć u njezi i pomlađivanju kože pružaju roleri, odnosno masažeri za lice koji posljednjih godina dobivaju zasluženu pažnju. Na licu je, baš kao i u ostatku tijela, potrebno potaknuti cirkulaciju i aktivirati sićušne mišiće – njih čak 57 – o kojima ovisi punoća i čvrstoća kože. Ako nemate pri ruci popularni roler od žada ili neki masažni gadget na baterije, uposlite svoje ruke. Mia Šoškić, certificirana face fitness trenerica i maser terapeut, savjetuje kako da sami napravite profesionalnu masažu koja detoksicira kožu putem limfe i čisti pore te stimulira proizvodnju kolagena i elastina.

Mia Šoškić
Privatni album Mia Šoškić, certificirana face fitness trenerica i maser terapeut

„Na očišćeno lice nanesite kremu ili ulje. Palčeve stavite ispod brade, a dlanovima i s ostala četiri prsta izvodite pokrete 'otvaranja' lica, od sredine prema ušima i niz strane vrata do ključne kosti. Pokreti neka budu blagi, spori i umirujući. Napravite 15 ponavljanja. Zatim dlanovima prijeđite preko čela slijeva nadesno i zdesna nalijevo, naizmjenično 15 puta. Masažu završite nježnim tapkanjem lica i vrata koncentrirajući se na područje oko očiju i na jagodice“, opisuje trenerica napominjući da pri masiranju lica duboko i sporo dišite kako bi se cijelo lice opustilo i pripremilo za spavanje.

U užurbanom svijetu u kojem se čini da je nemoguće pratiti tempo života njega lica prije spavanja može postati mali večernji ritual usporavanja. Prekrasan trenutak njege s namjerom i svjesnošću u kojem možete biti istinski prisutni. Upalite mirisnu svijeću, skuhajte šalicu umirujućeg čaja i uživajte u uljepšavajućem ritualu koji će vas osloboditi stresa i pripremiti za san.