Retinol, oblik vitamina A koji u kozmetičkoj industriji već desetljećima na glasu kao zlatni standard za ublažavanje znakova starenja i smirenje problematičnog tena, i sam ima problematičnu stranu jer može izazvati suhoću, crvenilo i ljuštenje kože te povećati osjetljivost na sunce.

Kao nježnije zamjene preporučuju se takozvani fitoretinoli – biljne esencije koje djeluju slično kao retinol, ali ne uzrokuju nuspojave. Među njima je najpoznatiji bakuchiol, ekstrakt azijske biljke Psoralea corylifolia, poznate i kao ljeskoliki djeteljnjak. Potražnja za njime enormno je porasla pa stručnjaci upozoravaju da bi se uskoro mogao naći na popisu ugroženih biljnih vrsta.

U potrazi za održivijim rješenjima, sve više kozmetičkih brendova kao biljnu alternativu retinolu koristi ekstrakt cvijeta Bidens pilosa (dvozub) koji izvorno raste u Južnoj Americi, a rasprostranjen je diljem svijeta. Kažu da odlično učvršćuje, zaglađuje i ujednačuje ten, a pritom djeluje umirujuće pa je pogodan i za osjetljivu kožu. 

Bidens pilosa
Shutterstock