Pažljivo s retinolom

Konvencionalne noćne kreme često se temelje na visokotehnološkim spojevima poput hijaluronske kiseline za dubinsku hidrataciju i retinola (vitamina A) koji povećava proizvodnju kolagena te potiče obnovu stanica kože, ubrzavajući prirodno ljuštenje njenog površinskog sloja da bi se zamijenio novim.

„Retinol može biti vrlo učinkovit u obnovi kože, ali ga treba oprezno koristiti jer retinol, osobito u višim koncentracijama, može potaknuti prekomjerno ljuštenje, a time se uklanja i lipidni sloj koji čini zaštitnu barijeru kože. Bez toga je koža propusna za štetne tvari iz okoliša s kojima je u dodiru tijekom cijelog dana.

Dnevna štiti, noćna 'poništava'

A upravo okolišno UV zračenje te spojevi koji nastaju zbog industrijskog onečišćenja zraka, automobilskih ispušnih plinova i dima cigareta potiču tzv. oksidacijski stres koji je glavni uzrok prijevremenog starenja kože. Stoga, dnevna i noćna njega trebaju biti pažljivo balansirane kako se ne bi dogodilo da dnevna njega štiti kožu, a noćna njega to ‘poništava’ jer sadrži previše retinola“, objašnjava dr. Željana Bolanča, dermatologinja iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Smatra da bi noćna njega trebala sadržavati prirodna ulja koja obnavljaju lipidni sloj kože. Pritom bismo, kako ističe dermatologinja Bolanča, trebali bolje iskoristiti samu činjenicu da se koža brže obnavlja noću.

Regeneracija kože gotovo je dvostruko veća noću nego danju

„Uvečer, od 21 h do 23 h, koža je najsposobnija upiti njegujuće pripravke. Tada je u organizmu povišena koncentracija melatonina, tzv. hormona spavanja, koji povećava osjećaj umora i pospanosti, ali i sposobnost kože da popravlja oštećenja. Tome pridonosi i hormon rasta koji se također luči noću i utječe na san, a ujedno ubrzava aktivnost stanica.

Regeneracija kože gotovo je dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna između 23 h i 4 h. U tom razdoblju popravljaju se oštećenja nastala tijekom dana te se povećava proizvodnja kolagena i ostalih strukturnih elemenata kože poput elastina i keratinocita. Ako smo tada u dubokom snu, aktivnost stanica može se utrostručiti“, navodi dermatologinja.

Stoga, koliko god izraz beauty sleep (engl. san za ljepotu) zvučao pomodno, doista je to najbolji opis ključnog tretmana za zdravu i lijepu kožu.