Osjećate li se stalno umorno, čak i ako redovno spavate? Nažalost, ovo je uobičajeno kod velike većine ljudi. Prema dr. Saundri Dalton-Smith, autorici knjige 'Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity', to je zato što smo pobrkali koncept spavanja i odmora. 

Iako je san važna komponenta fizičkog odmora, on obuhvaća samo jednu od sedam vrsta odmora potrebnih da bi se pojedinac osjećao potpuno živim i punim energije. Dr. Dalton-Smith predstavlja ideju da je ljudima potrebna jednaka obnova u sedam ključnih područja njihovih života:

1. Tjelesni odmor

Tjelesni odmor uključuje aktivnu i pasivnu komponentu. Pasivna komponenta odnosi se na kvalitetan san, dok se pod aktivnom komponentom ubrajaju aktivnosti poput joge, istezanja i masaže. Nedostatak fizičkog odmora može donijeti umor i bolove u tijelu.

2. Mentalni odmor

Netko tko se ne zna nositi sa svojim užurbanim mislima i prestati razmišljati o poslu u vrijeme odmora, vrlo vjerojatno pati od manjka mentalnog odmora. Ovdje Dalton-Smith upozorava da bi ti ljudi mogli imati problema s pamćenjem. Zato je važno da planirate pauze tijekom rada kako biste mogli usporiti.

3. Duhovni odmor

Duhovni odmor odnosi se na temeljnu potrebu za pripadanjem. Pojedinac koji doživljava nedostatak duhovnog odmora može raditi samo za plaću i osjećati da njegov život nema svrhu. U ovakvim slučajevima traženje načina kako da se uključite u zajednicu ili pronalaženje veće svrhe kroz molitvu i meditaciju može pomoći.

4. Emocionalni odmor

Emocionalni odmor je vrsta smirenosti koju čovjek osjeća kada može biti stvaran i autentičan. Kad ima prostor da otvoreno dijeli svoja unutarnja iskustva i emocije s drugima. U suprotnom, osobe mogu osjetiti težinu emocionalnog tereta dok potiskuju svoje osjećaje i osjećaju stalnu potrebu da udovolje drugima

5. Senzorni odmor

U današnjem tehnološko modernom svijetu postoji stalan priljev senzorne stimulacije. Telefoni zvone; TV je uključen u pozadini; iz računala se čuje tiho zujanje; sjajna svjetla svijetle. Ako se ne pobrinete da se povremeno isključite od tih senzornih podražaja to može dovesti do uznemirenosti i razdražljivosti.

6. Socijalni odmor

Iako se to sugerira u nazivu, društveni odmor zapravo ne znači pauziranje od društvenih interakcija. U biti se odnosi na osjećaje koje čovjek doživljava kad je okružen ljudima oko sebe. Kako biste spriječili deficit društvenog odmora, trebali biste razmotriti svaki odnos u svojem životu – koliko je on smislen i kakvog utjecaja on ima na vas.

7. Kreativni odmor

Kreativni odmor je odmor koji pojedinac doživljava kada zna cijeniti ljepotu u bilo kojem obliku. Ponovno budi osjećaj strahopoštovanja i čuđenja. Odlazak u prirodu, stvaranje ugodnih i vizualno privlačnih prostora u vlastitom domu te radnom mjestu dva su načina za poticanje kreativnog odmora. 

Izvor: amshq.org