Dogodi li vam se da satima 'scrolate' na mobitelu, po društvenim mrežama i web portalima? Osjećate li se iscrpljeno od silne količine informacija i online razgovora? A opet, ne možete zamisliti svoj svijet bez suvremenih tehnologija – bez maila, online kalendara, kao i novosti koje dobivate s Interneta i društvenih mreža...

O ovom fenomenu piše Cal Newport, profesor računarskih znanosti sa Sveučilišta Georgetown. U uvodu svoje knjige 'Digitalni minimalizam' naveo je nekoliko ključnih činjenica:

  • Naši su telefoni i aplikacije, dizajnirani su tako da izazivaju ovisnost te mnogi lako padnu pod njihov utjecaj.
  • Anksioznost i korištenje društvenih medija blisko su povezani.
  • Kada gledanjem na mobitel ispunjavamo rupe u našem vremenu, poput putovanja na posao ili u pauzama na poslu - gubimo sposobnost da budemo sami sa svojim mislima.
  • Manjak tog mentalnog prostora ograničava našu kreativnost i sposobnost za duboko razmišljanje. To naposljetku ograničava osobni rast i vodi do toga da živimo fragmentiranim i nezadovoljnim životom.

Da biste izbjegli ovaj scenarij, Newport predlaže da primijenite filozofiju digitalnog minimalizma, koju definira ovim riječima: „filozofija korištenja tehnologije pri kojoj vrijeme provedeno na Internetu usmjerite na mali broj pažljivo odabranih aktivnosti koje snažno podupiru stvari do kojih se držite, a zatim sa zadovoljstvom propustite sve ostalo.

Drugim riječima, tu nije riječ o brisanju Facebooka ili učenju boljeg načina za brisanje pristigle pošte – već o namjernom oblikovanju vašeg digitalnog života oko vaših vrijednosti kako biste se mogli osjećati dobro s aplikacijama i alatima koje svakodnevno koristite. Ako na primjer koristite društvene mreže da biste ostali u kontaktu s obitelji i prijateljima – zapitajte se je li to pravi način da ostanete u kontaktu s njima. Ovdje Newport tvrdi da su oni u biti jako loša zamjena za stvarnu interakciju uživo ili za telefonski poziv (za koji je dokazano da se u našem tijelu luče isti pozitivni hormoni kao i tijekom druženja uživo).

Kako početi prakticirati digitalni minimalizam?

Razviti digitalni minimalistički način razmišljanja nije lako. Međutim, Newport u svojoj knjizi nudi moćan alat u 30-dnevnom planu.  Digitalno uklanjanje nereda sastoji se od 3 koraka:

1. Provedite 30 dana bez neobaveznih tehnologija u svom životu (društvenih mreža, Interneta, streaming servisa itd.).

Naravno, onu tehnologiju, čije bi privremeno uklanjanje naštetilo ili značajno poremetilo svakodnevni rad vašeg profesionalnog i osobnog života možete zadržati, poručuje Newport. Cilj ovog koraka jest osloboditi se ovisnosti od nepotrebne tehnologije i ukinuti navike njezinog svakodnevnog korištenja.

2. Ponovno otkrijte hobije, aktivnosti i ponašanja u kojima uživate i koja smatrate smislenima.

3. Nakon 30 dana postepeno uvedite tehnologiju u svoj život.

Nakon što završite s pauzom, možete ponovno uvesti neobavezne tehnologije natrag u svoj život pod dva uvjeta. Prvo, za svaki alat, aplikaciju ili uređaj pitajte: "Podržava li ova tehnologija izravno nešto što duboko cijenim?" Nije važno pružaju li alat ili aplikacija neku vrijednost. Mora biti intrinzično povezan s jednom od vaših temeljnih vrijednosti.

Na primjer, možete odlučiti da je čitanje komentara na Facebooku samo distrakcija, dok praćenje profila omiljenih umjetnika na Instagramu vas inspirira i usrećuje.

Ovo nas dovodi do druge točke. Pitajte: "Je li ova tehnologija postavljena na najbolji način da podrži ovu vrijednost?" Da biste prošli ovaj test, Newport predlaže stvaranje jasnih pravila o tome kada i kako ćete koristiti svaku od opcija koje ste pustili natrag.

Na primjer, ne biste samo rekli "Koristim Instagram da bih mogla pratiti i gledati radove omiljenih umjetnika." Umjesto toga, izradite detaljnije pravilo kao što je: “Instagram provjeravam jednom dnevno tijekom vikenda i ograničavam korištenje na samo 20 minuta. Smanjio sam broj koje pratim na 20 ključnih profila koji me nadahnjuju, inspiriraju i gdje uvijek naučim nešto novo.

Digitalni minimalizam Cala Newporta
Pexels 

5 najboljih praksi za dugoročno održavanje digitalnog minimalističkog načina života

Uz dosad navedene strategije, ključ za držanje podalje od tehnologija koje privlače pažnju je ispuniti to vrijeme drugim, smislenim aktivnostima. Ovdje Newport predlaže da posvetite pažnju ovih 5 ključnih stvari:

1) Provodite vrijeme sami. Ovdje samoću definira kao subjektivno stanje u kojem vaš um ne prima ulazne informacije. Dakle, u ovu definiciju ne ulaze slušanje glazbe ili čitanje knjige. Umjesto toga Newport predlaže da odlazite u šetnje ili pišete dnevnik. To su prakse koje najbolje potiču vaše razmišljanje.

2) Ne klikajte like. Društveni mediji i digitalna komunikacija postali su digitalne verzije brze hrane – lake za konzumaciju, ali s malom nutritivnom vrijednošću. Da biste se borili protiv toga, Newport predlaže da posebno ograničite izvedbeni aspekt ovih alata. Da, možete ostati u kontaktu i povezati se s voljenima. Ali nemojte kliknuti 'sviđa mi se' ili dopustiti da budete uvijek dostupni.

3) Vratite slobodno vrijeme. Jedan od razloga zašto se toliko oslanjamo na digitalne tehnologije je taj što smo izgubili svoje hobije.Lakše je listati telefonom nego čitati knjigu. Neki od savjeta koje Newport je podijelio su:

  • Popravite ili izgradite nešto svaki tjedan – stvaranje rukama i kreativnost nas može uvelike ispuniti.
  • Rasporedite i planirajte slobodno vrijeme – tako ćete kvalitetnije ga iskoristiti i spriječit ćete svaku mogućnost da zgrabite mobitel iz dosade.
  • Pridružite se klubovima i grupama – možete se upisati u book club ili prijaviti se u neko grupno vježbanje.

4) Pridružite se pokretu otpora. Ne morate koristiti sve značajke na svom telefonu ili biti stalno povezani s društvenim mrežama. Kao što Newport piše, digitalni minimalisti daju sebi manje 'ulaznih točaka' za ometanje. Pokušajte izbrisati društvene mreže s telefona i koristite ih isključivo na računalu, tabletu ili laptopu.

5) Zamislite da morate platiti za svaki klik, prelazak prstom ili dodir. Ako svom vremenu i pažnji ne možete dati vrijednost koju zaslužuje, dajte mu novčanu vrijednost. Zapitajte se kako bi se vaše ponašanje promijenilo da svaki potez na Instagramu ili klik na članak na Facebooku vas košta 1 euro?

Izvor: Newport, Cal. Digitalni minimalizam: kako živjeti smisleno i usredotočeno u svijetu prepunu ometanja. Split: Verbum, 2022.