Američki psiholog i pisac Dale Carnegie napisao je nekoliko značajnih knjiga na temu osobnog razvoja. Međuljudski odnosi, kako voljeti, kako komunicirati, postići uspjeh, ostvariti kvalitetan odnos – teme su kojima se u svojim djelima bavio. Iza tih tema krije se sveti gral osobnog razvoja: 'Kako poboljšati život'. Ovo je njegovih 5 savjeta koji će vam promijeniti pogled na to što život duguje vama, a što mu vi možete pružiti i pritom uživati u svakom njegovom trenutku:

1. Volite ljude i ne tražite ih ništa zauzvrat
"U ovom svijetu postoji samo jedan način da se 'zaradi' ljubav – prestani je tražiti i počni davati ljubav, ne nadajući se zahvalnosti."

Nije iznenađujuće da je Dale Carnegie, koji je poticao iz siromašne zemljoradničke obitelji sa srednjeg zapada Sjedinjenih Američkih Država i išao u učiteljsku školu u Missouriju samo zato što je obrazovanje tamo bilo besplatno, bio pod utjecajem kršćanskog koncepta ljubavi prema bližnjem. Njegove ideje o nesebičnoj ljubavi u duhu su „beskonfliktne“ komunikacije sao ljudima koja podrazumijeva požrtvovnosti, blagost, dobrotu i ne sudjelovanje u bilo kakvom obliku nasilja. Umjesto da se osvetite neprijateljima, Carnegie je savjetovao da jednostavno ne razmišljate o njima kako ne biste zatrovali život lošim mislima. „Nikada se ne pokušavajte obračunavati sa svojim neprijateljima jer ćete tako sebi nanijeti puno više štete nego što su vam je nanijeli oni", napisao je Carnegie.

2. Mislite pozitivno i zračite optimizmom
"Ponašajte se kao da ste već sretni i bit ćete sretniji."

Dale Carnegie u svojim knjigama prenosi koncepte pozitivne psihologije koja je usmjerena na ljudsku motivaciju i samousavršavanje. U knjizi "Kako pridobiti prijatelje i utjecati na ljude", Carnegie slika portret samopouzdane osobe koja svojim optimizmom može potaknuti druge i samim time privući druge ljude. Nakon što je u mladosti radio kao prodajni agent, Carnegie je naučio uvjeravati potencijalne kupce u svoju nepogrešivost. Proučavajući njihovu reakciju na njegove riječi, korigirao je stav i kroz to je razvio umjetnost javnog govora. „Izraz na licu žene je mnogo važniji od njene odjeće", naglašava psiholog važnost energije koju emitiramo svojim stavom.

Dale Carnegie
Profimedia Dale Carnegie

3. Budite aktivni u životu
"Biti zauzet. To je najjeftiniji lijek na svijetu - i jedan od najefikasnijih"

Kao tinejdžer, Dale Carnegie ustajao je u 3 sata ujutro kako bi se pobrinuo za krave prije nego što bi krenuo na koledž. Prve čizme dobio je s 14 godina i bio je zahvalan što je napokon dobio obuću za kišno vrijeme. Deset centi koje mu je otac dao za praznik za njega su bilo pravo blago. Carnegie je znao vrijednost svog vremena i prednosti rada. Stoga u knjizi "Kako prestat brinuti i počet živjeti" daje savjete kako se osloboditi navike brige o sitnicama i pobijediti strah koji truje život. "Ne dozvolite da budete uznemireni zbog sitnica koje treba prozreti i zaboraviti", savjetovao je psiholog i dodao: "Zapamtite da je život prekratak da biste ga trošili na sitnice."

4. Ne žalite za prošlošću koja se ne može promijeniti
"Tko je od vas barem jednom u životu sjekao piljevinu? Naravno, piljevinu nitko ne može sjeći. To je već posječeno drvo. Isto je i s prošlošću. Kada počnete brinuti o stvarima koje su već prošle, zauzeti ste sječenjem piljevine."

Ne žalite za propuštenim prilikama, stvari koje su prošle više ne možete promijeniti. Ali uvijek možete promijeniti ono što je sada, sada poboljšati svoj život. Carnegie ističe važnost samokontrole. "U ovom svijetu svi traže sreću, a postoji samo jedan način, jedan siguran način da je pronađu. A to je kontrola nad vašim mislima".

ilustracija, samopouzdanje
Shutterstock 

5. Budite tolerantni prema drugim ljudima i stalno radite na sebi
"Ako želite mijenjati ljude, počnite od sebe - to je i korisnije i sigurnije"

Prema ljudima treba postupati tolerantnije, oprostiti im neke nesavršenosti, uključujući pritom ljubav te dobar odnos prema sebi. Opraštanje i razumijevanja su ključ dobrih odnosa. U svakoj osobi postoji priča koju mi nismo proživjeli i zato je važno ne osuđivati. Pokušajte razumijete druge ljude i osvijestite da ih ne možete mijenjati. Vaš izbor je da se okružite onima koji su vam ugodni, a distancirate od onih koji su toksični. Jedina osoba koju možete mijenjate i razvijati ste samo vi - radite na sebi!