Mnoge nas stvari mogu oslabiti - naše loše navike, razočaranja, zablude, okolnosti... Ali ne zaboravite da vi birate kako ćete pristupiti svakoj situaciji i fazi života. Ne smijemo zaboraviti koliko riječi mogu utjecati na naše živote. Riječi koje izgovaramo mogu kreirati naš daljnji put i odluke. Paulo Coelho, poznati pisac i autor djela "Alkemičar", upozorava na jednu riječ! 

"Zaboravite na postojanje riječi "ako". To nas čini slabima, tjera nas da razmišljamo o drugim mogućnostima."

Kada izložimo neki svoj cilj i spojimo ga s riječi "ako", sebe sputavamo u ostvarenju onoga što želite, postajemo nesigurni. Reći "a što ako" koja se nadovezuje se negativnim kontekstima može izazvati anksioznost i loše utjecati na raspoloženje. "Što ako ne uspijem"; "Što ako se nešto loše dogodi; "Ako pogriješim..."

Sve ove fraze možda izgledaju bezazleno i mislite da služe za preispitivanje, a one zapravo čine da sumnjate u sebe i sabotirate se u ostvarenju onoga što želite. Također, riječ ako se može koristiti i odlaganju želja. Na primjer:

  • Ako kupim stan, bit ću zadovoljna...
  • Vjenčat ću se samo ako napredujem na poslu...
  • Počet ću pisati knjigu ako dobijem povišicu.

Osoba koja je istinski strastvena prema svom snu i cilju treba se osloboditi tog "ako" ograničenja. Istina, važno je da pri krupnim potezima u životu uzmete u obzir sve okolnosti, dobro isplanirate, razmislite, ali ako se stalno preispitujete i uvjetujete jednu želju s drugom, postoji rizik da nećete postići ono o čemu sanjate ili će to ići puno teže nego da ste imali pozitivan stav. 

Pisac Og Mandino je rekao: "Slabost čovjeka leži u tome što dozvoljava zlim mislima da ga zaposjednu. A snaga čovjeka je u tome što može postati jači od svojih osjećaja."

Izvor: sensa.mondo.rs