Jeste li ste jaka ličnost? Je li osoba pored vas snažna ili slaba? Postoji mnogo kriterija na osnovu kojih se ovo može odrediti, a zanimljivo gledište iznio je američki pisac Og Mandino, jedan od najčitanijih autora inspiracijskih vodiča i knjiga za samopomoć, u svojoj knjizi "Najveći trgovac na svijetu". Istaknuo je da jaka osoba ima sljedeće karakteristike:

1. Prvo razmisli, pa onda kaže. Jaka osoba uvijek preuzima odgovornost za svoj život. Emocionalna zrelost je znak snage, a infantilnost je odrednica slabih. Slaba osoba će učiniti sve i lako prebaciti krivnju na druge ljude ili na okolnosti. S druge strane, jaka osoba uvijek stoji iza svojih riječi i zato uvijek pazi što će izgovoriti i kako će se to odraziti na nju i na ljude oko nje.

2. Kontrola emocija. To ne znači da potiskujete emocije, već da se oduprete impulzivnosti, naletima bijesa, gnjeva i ljutnje. Jaka osoba se oslobađa stresa tako što pjeva, trči, radi na sebi, čita knjige, konzultira se sa psihologom. Jaka osoba zna kako da se posveti svojim emocijama, radi na njima i oslobađa se onih koje su negativne.

3. Kompetentno uvažavanje mišljenja drugih. Jaka osoba neće odustati od svojih planova i ciljeva zbog mišljenja drugih, ali neće se ni raspravljati kada čuje kritiku. Uvijek pronalazi kompromis, želi saslušati druge, uvažiti i drugo mišljenje, ali nikada ne žrtvuje svoja uvjerenja.

4. Kontrola iluzije. I zrela osoba ima unutrašnje dijete i uvažava ga, voli i njeguje. Ali, jaka ličnost se pri donošenju odluka okreće zrelom čovjeku u sebi, prizemna je i nije u svijetu snova. Kada je potrebno da bude na zemlji i realistična, ona to i zaista je.

Pisac Og Mandino u sljedećem citatu radi jasnu razliku između jake i slabe ličnosti:

"Slab je onaj tko dozvoljava svojim mislima da dominiraju njegovim djelima; jak je onaj koji svojim djelima vlada nas svojim mislima."