Život u 50-im godinama može biti izazovan. Mnogi se baš u ovo životnom dobu suočavaju s velikim promjenama. Neki shvate da više nisu sretni kraj partnera i odluče se za razvod braka, neki shvate da žele promijeniti profesiju, da život kakav su vodili nije u skladu s njihovom misijom, suoče s bolnim trenucima poput gubitka roditelja, s financijskim teškoćama... Mnogima izgleda zastrašujuće potpuno mijenjati svoj život u 50-ima, ali istina je da bez obzira na godine, možete kreirati svoju sreću i živjeti onako kako sanjate i zaslužujete. Započnite novu fazu života bez straha:

1. Vjerujte svojim instinktima. Ako se osjećate kao da je vrijeme da na neki način počnete ispočetka, ozbiljno razmislite o tim osjećajima. Svi imamo ovakve trenutke, ali ako su vam takvi trenuci uvijek i stalno na umu, vrijeme je za dubinsku promjenu. 

2. Odvojite vrijeme za sebe. Tek tada ćete se u potpunosti moći posvetiti vlastitim emocijama i razumjeti ih, od osjećaja gubitke i tuge, do želje da krenete naprijed. Osvijestite da se budite, da činite za sebe nešto dobro, da se napokon oslobađate svih šablona opterećenja.

3. Vjerujte da je sve moguće. Iako početi ispočetka izgleda kao nemoguća misija, kada vjerujete u nešto, sve je moguće. Možda ste izgubili posao, voljenu osobu, romantičnog partnera ili čak svoj dom. Možda se brinete da nema svjetla na kraju tunela. Uvijek možete krenuti ispočetka i bit ćete jači nego ranije kada to učinite.

4. Koristite pozitivne afirmacije. Svakog dana ponavljajte pozitivne afirmacije koje vas mogu motivirati da se razvijate, vjerujete u sebe, imate samopouzdanja i postanete bolja verzija sebe. Meditacija je također izvrsna za bolje povezivanje sa samim sobom, započnite dan s njom, a možete se odlučiti i za vježbe disanja koje vam, osim brojnih zdravstvenih dobrobiti, pomažu da imate jasniji fokus tijekom dana. 

5. Oprostite. Oprostite ljudima oko sebe, oprostite sebi, oprostite svojoj prošlosti - ovo će pomoći da skinete veliki teret sa srca. Kada to zaista učinite, ružne slike iz prošlosti više vam se neće motati po glavi, riješit ćete se nepotrebne ogorčenosti i ljutnje. 

6. Osvijestite što uistinu želite. Nema novog početka bez jasnog cilja. Novi početak donosi neizvjesnost i to može biti zastrašujuće, ali postoji i određeno uzbuđenje. Što želite za "novog sebe"? Postoji li nešto što ste oduvijek željeli raditi? Kada počnete ispočetka, ovo je vaša šansa da ispravite stvari, zato poštujte svoje osobne preferencije. Napišite listu onih stvari koje želite u svom životu, kako privatno tako i profesionalno.

7. Povežite se s ljudima koji vas iskreno vole. Novi počeci nose izazove, zato se okružite ljudima koji će vam biti podrška, kojima se uvijek možete obratiti u slučaju krize. Iznenadit ćete se koliko će vam bližnjih biti spremno pomoći.Tražite savjet, razgovarajte, a ako želite pomoć na višem nivou, započnite proces razgovora sa psihologom ili psihoterapeutom, i usvojite važne alate.

8. Napravite plan. Ljudi koji počinju ispočetka često se osjećaju bez kormila i izgubljeno. Jedan od načina da ublažite ta emocije je da počnete razmišljati o svojoj budućnosti. Ipak, nemojte samo razmišljati – radite konkretne planove. Postavite ciljeve. Fokusirajte se i na one kratkoročne i dugoročne. Samo razmišljanje o ovom "planu akcije" pomoći će vam da ublažite brige o nepoznatom.

9. Prihvatite prilike. Bez straha prihvatite sve šanse i prilike koje vam život nudi. Kroz život ste mnoge šanse odbili, najčešće zbog straha od promjene. Sada kada ste se već odvažili promijeniti život, vrijeme je da zgrabite sreću objeručke. Živite onako kako vaše biće zaista želi.