Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAUČITE SVJESNO DISATI - SMANJUJE BOL, ANKSIOZNOST I UPALE, A VRAĆA ZDRAVLJE: Savjetuje učitelj joge Danijel Dubičanac

Autor Danijel Dubičanac

Tko redovito ne prakticira svjesno disanje, kada ozbiljnije zagrebe ispod površine te svakodnevne radnje koja život znači, shvati da pravi rad na dahu tek počinje. Dobra je strana što se sav trud uložen u dah dvostruko vraća

 joga, disanje Izvor: Shutterstock

Svjesno disanje, opuštanje i meditacija iznimno su važne i potrebne vještine. Upravljajući dahom postajemo otporniji na stres i zdraviji. Dok se u tišini opuštamo, sređujemo dojmove stečene proteklog dana. U meditaciji ćemo odmoriti osjetila od neprekidnog bombardiranja informacijama. Povećat ćemo pozornost kako bismo lakše dovršili započeto i bolje slušali sugovornike.

Moć svjesnog disanja otkrio sam vježbajući jogu. Oporavljao sam se od teške prometne nesreće. Svaki dan sam oko četrdeset i pet minuta boravio u raznim položajima i pratio kako dišem, što mislim i osjećam. Počeo sam sve to primjećivati i neovisno o jogi. Nakon pola godine prijatelji su mi rekli da sam mirniji i uzemljeniji. Sam nisam primijetio promjene, odvijale su se u neprimjetno malim koracima.

Svjesno disanje ne utječe pozitivno samo na osobnost. S tehnikama koje aktivno mijenjaju dah vraća nam zdravlje. Upravljajući dahom možemo povećati varijabilnost srčanog ritma. Tada se živčani sustav uravnotežuje, a očekivani vijek produljuje. Odnedavno znamo da disanjem možemo ublažiti kronične upale. Jedna od tehnika disanja toliko smanjuje bolove nakon kirurškog zahvata da gotovo četiri petine pacijenata uz nju ne treba tablete protiv bolova. Već svi znaju da ravnomjerno disanje ublažava ili uklanja anksioznost, ali i oraspoložuje te olakšava depresiju. Vježbajući jogu mnogi su prestali pušiti iako im to nije bila namjera. Naučili su se uspješnije nositi sa stresom, ali još važnije – osjetili su da dah pruža zadovoljstvo i bez dima.

Ukratko: svjestan dah važan je alat integrativne medicine koja liječi najboljim metodama Istoka i Zapada. Slično je i s vještinom dubokog opuštanja, joga nidrom, vizualizacijama i meditacijama.

Važno! Prije početka bilo kakve vježbe posavjetujte se sa svojim liječnikom, pogotovo ako imate zdravstvene probleme. Osjetite li nelagodu, odmah prestanite. Opisane vježbe nisu zamjena za standardne terapije, niti jednako djeluju na sve. Namijenjene su ponajprije osobama koje žele poboljšati kvalitetu života i proaktivno pristupiti zdravlju.

Naučite svjesno disati

Tehnika je jednostavna, samo promatrajte dah: strujanje zraka dišnim putovima, pokrete disanja, temperaturu udaha i izdaha, trajanje udaha i izdaha, eventualne pauze, emocije... Sve primjećujte, bez posebnog redoslijeda ili analize. Gotovo svi novi vježbači nakon ovih uputa počnu mijenjati dah. Razloga je nekoliko, ali ma koji bili možete izbjeći ovu pogrešku: sjetite se kad ste posljednji put sjedili na obali i promatrali valove. Tako promatrajte i disanje - bez nastojanja da na njega utječete. Ako se počne mijenjati samo od sebe, neka.
Kad pozornost odluta za mislima, blago je vratite na dah. Ponekad se dogodi da u ovoj vježbi imate manje misli, ali to nije cilj.

 Danijel Dubičanac
Danijel Dubičanac
Izvor: Mirko Janković

Upoznajte se s detaljima vježbe:

Mjesto
Odaberite relativno mirno mjesto na kojem vas nitko neće ometati nekoliko minuta. Malo buke s ulice ili od susjeda sasvim je u redu. Radije vježbajte često u nesavršenim uvjetima nego rijetko (čitaj nikad) u idealnim.

Položaj tijela
Sjedite uspravno. Možete i leći na leđa ili bok s jastukom koji ne savija vrat. U bočnom ćete položaju bolje osjetiti pokrete kralježnice i rasteretiti dijafragmu. Kako god da se smjestite, trebate se osjećati ugodno uz slobodan abdomen.

Pogled
Zatvorite oči ako vam to godi, jasnije ćete doživjeti tijelo i dah. Osjetite li bilo kakvu nelagodu dok žmirite, vježbajte otvorenih očiju. Neka vam što manje stvari ili pojava odvlači pozornost od daha.

Trajanje
Već minuta svjesnog disanja pomaže da osjetite kako ste, da doživite tijelo i prekinete reakciju na stres koji je prošao. Više od toga vježbajte samo po osjećaju. U prvim tjednima promatrajte dah samo nekoliko minuta na dan, ne više od pet-šest. Pritom ne koristite voljni napor. Za svaki slučaj postavite alarm da ne izgubite pojam o vremenu.

Doba dana
Ujutro, tijekom predaha u sredini dana, prije spavanja: najbolje je vrijeme ono kad stignete. Svima koji mogu redovito vježbati u isto vrijeme predlažem jutro.

Dnevnik
Ponekad zabilježite kratke dojmove nakon vježbe. Tako ćete biti ustrajniji i lakše se vratiti vježbi nakon pauze.

Učestalost
Vježbajte svaki ili svaki drugi dan. Najjednostavnije je da na zidnom kalendaru ili vidnom mjestu označite dane za vježbu. Nekidan mi je na kavi prijatelj koji godinama vježba jogu u dvije riječi sažeo svoju praksu: „Stalno i pomalo.”

Joga na Velebitu - od 16. do 18.9.2022.

Doživite jogu na planinskom zraku! Pozivam vas u Baške Oštarije: jutrima ćemo vježbati jogu i svjesno disanje. Preko dana otkrivat ćemo šume, livade, vrela i planinske kukove. U suton prije logorske vatre razmijenit ćemo masaže koje oporavljaju noge, leđa i ramena. Imat ćemo vremena i za odmor, za ples krošnji i zov ptica. Naučit ćete ponešto i o ledenim kupkama. Veganskim ili vege obrocima punim slasnih proteina, od večere u petak do ručka u nedjelju, krijepi nas Neven Milić iz Zelenog Vaala. Noćimo u kampu Velebit u hobitskim kućicama izdubljenim u brdu. Jogu prilagođavam mogućnostima i potrebama, želim da aktivira cijelo tijelo. Predznanje nije potrebno. Nevidljivi zajednički nazivnik cijelog vikenda je pažnja usmjerena prema unutra. Postat ćemo svjesniji tijela, misli i osjećaja. Podučit ću vas da samomasažom oslobodite dah. Vježbat ćemo najvažnije antistresne tehnike što je na velebitskim livadama poseban doživljaj. Detalje pročitajte na linku.

Danijel Dubičanac, učitelj joge, www.yoga-zagreb.hr

Izdvojeno za vas...

Najnovije