Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROCVJETAJTE POPUT LOTOSA - OVAKO SE PRAVILNO IZVODI PADMASANA: Položaj je uzemljujući i idealan za meditaciju

Autor Senka Ljubić

Padmasana ili lotos jedan je od temeljnih sjedećih položaja u jogi. Izgleda vrlo jednostavno, no nije ga lako izvesti, osim ako imate posebno gipke kukove i zdrava koljena. Uz pripremne vježbe možete pripremati svoje tijelo za padmasanu

 položaj lotosa Izvor: Pexels

Lotos je vodena biljka čiji cvijet ljupko počiva na oblom i širokom zelenom listu plutajući na površini jezera, močvara ili odvodnih kanala. Lotosovi cvjetovi zadivljuju bojama, od nježne bijele, preko nijansi ružičastih i žutih do plavog lotosa koji je obilno cvjetao na obalama Nila pa su ga štovali već i drevni Egipćani. Uz neporecivu ljepotu cvjetova, ova biljka ima vrlo skromne početke. Njezin korijen smješten je u blatnjavom mulju jezerskog dna. Duboko ispod površine vode mladice lotosa probijaju se prizvane sunčanim zrakama kroz mulj i zamućenu vodu, potom kroz sve bistrije vode, sve dok se ne probiju do površine. Na površini će se rascvjetati u svoj svojoj ljepoti.

Simbol osobnog razvoja
Lako je simboliku ovog cvijeta, koji je svet u mnogim civilizacijama i religijama, povezati s našim životnim putovanjem. I mi smo ukorijenjeni u materijalni svijet u beskrajnom krugu početaka i završetaka, savladavanja izazova svakodnevice u kojima doživljavamo i radosti i tuge. Ponekad nam se čini da smo, poput lotosa koji se tek probija kroz mulj i zamućene vode jezerskog dna, zapeli u različitim teškim okolnostima života. No prije ili kasnije krećemo na svoje razvojno putovanje, na svoje duhovno putovanje. Mnogo je načina i puteva kojima možemo krenuti, a joga je jedan od njih. Dok se probijamo kroz ograničeno razumijevanje života, poput lotosa koji se probija kroz vodu koja iskrivljava svjetlost sunčanih zraka koje prolaze kroz nju, ipak stremimo svjetlosti spoznaje. Sunce je simbol prosvijećenosti i znanja, gdje se prekrasan cvijet spoznaje može rascvjetati.

Sav taj napor biljke lotosa, kao i naš osobni napor na putu osobnog razvoja dio je procesa, a nagrada je ljepota! Ljepota spoznaje, čistoća duše i srca, prekrasne latice cvijeta koji je simbol hinduističke božice Lakšmi. Božica Lakšmi, simbol blagostanja i obilja na svim razinama života, od materijalnog bogatstva do onog duhovnog, uvijek se prikazuje kako sjedi ili stoji na velikom cvijetu lopoča te u dvije od svojih četiri ruku drži lotosov cvijet. Lotos je simbol čistoće, prosvjetljenja, regeneracije i preporoda. Tu su i dobra volja, mir, prosperitet i sreća. Lotosov cvijet naći ćemo i pored Buddhe i drugih hinduističkih božanstava, a često ga susrećemo i u egipatskoj umjetnosti.

 lotos Izvor: Shutterstock

Padmasana i meditacija
Lotosov cvijet kao ni snažni zeleni listovi ne apsorbiraju kišu ni vodu, sve će kapi vode samo lagano skliznuti s latica i listova. Podsjećaju nas da kultiviranjem svojih misli u praksi meditacije i naš um može ostati neokrznut ničime što dolazi izvana. Drugim riječima lotos je simbol mirnog uma, snažnog i čistog. Lotos je stoga podsjetnik da svatko od nas ima mogućnost osobnog razvoja u kojem će se naš um i srce rascvjetati u sklad, mir i ljepotu.

Padmasana ili jogički položaj lotosa istodobno je uzemljujući, idealan za meditaciju, ali i duboko ekspanzivan. Sjediti prekriženih nogu u padmasani važno je kako bismo što učinkovitije usmjerili energiju prema središnjem energetskom kanalu - sushumna nadiju, koji se u tijelu proteže uzduž kralježnice. Noge i ruke su izduženi ekstremiteti pa je energija koja kola rukama i nogama jako udaljena od središnjeg energetskog kanala. Stoga prekriženim nogama u položaju padmasane, pa i u nekim lakšim sjedećim položajima poput sukasane, stvaramo čvrst temelj i pomažemo energiji da učinkovitije kruži tijelom te ostaje bliže središnjem kanalu. To je razlog zašto i dlanove stavljamo na koljena te posebno postavljenim prstima, najčešće u chin mudru zatvaramo energetske tokove tijela kako bi se što učinkovitije usmjerili prema središtu. Zato se u tradicionalnom načinu meditiranja obavezno sjedi prekriženih nogu. Padmasana nam daje mogućnost da probudimo onu moćnu životnu energiju koju zovemo kundalini, kako bi se iz uspavane na dnu zdjelice probudila te počela podizati središnjim energetskim kanalom podupirući naš put spoznaje. Padmasana može transformirati svjesnost pa će vaša meditacijska praksa dobiti golem uzlet ako meditirate iz položaja padmasane. I dok smo uzemljeni u ovom položaju, naša se svjesnost podiže dok se i sama ne rascvjeta na svjetlosti spoznaje poput najljepšeg lotosova cvijeta.

Padmasana i tijelo
Uzemljujući učinak padmasane važan je i zato što budimo energiju prve čakre koja nam daje elementarni osjećaj sigurnosti. U užurbanoj svakodnevici mnogi od nas su „odvojeni″ od svojih tijela i postaju svjesni njegovih potreba tek kad nešto zaboli ili neka druga snažna potreba poput gladi ili žeđi ili seksualnog nagona ne skrene pozornost na tijelo. Uzemljujući učinak padmasane povezat će nas s tijelom, probuditi obnavljajuće energije te nam pomoći da se koncentriramo na disanje i promatranje svega što se događa u našem umu. Kad nam je zdjelica uzemljena, aktiviraju se živci u području zdjelice, a time i parasimpatički živčani sustav koji ima smirujući učinak i na tijelo i na um.

Padmasana pojačava cirkulaciju u području zdjelice, sakralne i lumbalne kralježnice, hrani i jača unutarnje organe u trbušnoj šupljini, jača mišiće nogu i gležnjeve te povećava gipkost kukova. Kad anatomski usporedimo građu zdjelice raznih osoba, primijetit ćemo velike razlike. Netko ima dublje, a netko pliće zglobne čašice kukova. Različit je i kut pod kojim je smještena glava bedrene kosti u zglobnoj čašici kuka, a to su sve važni elementi koji će definirati možemo li jače ili manje otvoriti kukove. Gipkost kukova može se povećati vježbanjem, no ako građa zdjelice ima svoje specifičnosti, ponekad će to biti prirodno ograničenje.
Padmasana energetski, osim prve čakre koja je smještena u zdjeličnom podu, aktivira i drugu čakru, energetsko središte našeg emotivnog i kreativnog izražavanja. Padmasana nam stoga daje mogućnost da pročistimo emotivne i kreativne blokade, da se oslobodimo osjećaja srama ili sputanosti u izražavanju seksualnosti.

 položaj lotosa Izvor: Shutterstock

Korak po korak do padmasane
Padmasanu izvodimo tako da sjednemo na prostirku ispruženih nogu. Savijemo desno koljeno i otvorimo ga u stranu te rukama uhvatimo potkoljenicu i podignemo je od poda. Dlanovima uhvatimo stopalo te rotirajući nogu iz kuka smjestimo desno stopalo na lijevo bedro. Isto napravimo i s lijevom nogom te položimo lijevu potkoljenicu preko desne. Gornji dijelovi stopala počivaju na gornjem djelu bedara, a koljena se spuštaju prema podu. Gležnjevi ne bi trebali biti iskrivljeni pod oštrim kutom. Izdužimo torzo, otvorimo prsni koš i opustimo ramena. Položimo dlanove na koljena u položaju chin mudra. Usmjerimo se na disanje.

Kad pojačavamo gipkost kukova kako bismo došli do padmasane, trebamo biti strpljivi i nježni prema svom tijelu. Osluškujemo osjete u području kukova, nogu i donjeg dijela leđa te koljena dajući si dovoljno vremena da polako napredujemo s otvaranjem kukova. Ako nemate puno jogičke prakse, za početak je bolje sjediti u nekom manje zahtjevnom položaju, jer sjedećim položajem počinje sat joge, a tijelo još nije zagrijano Pozdravima suncu. Postoji niz pripremnih vježbi kojima možemo razvijati gipkost kukova i pripremati se polako za puni položaj padmasane.

 lotos položaj.jpg Izvor: Pexels

Poduprite zdjelicu
Ako imate krute kukove, za početak možete sjesti na malo povišen položaj, na presavinutu deku ili ciglicu. Kad su sjedne kosti u ravnini kukova, lakše je sjediti i kukove ne izlažemo nepotrebnom stresu. Spojena stopala privucite prema zdjelici koliko vam tijelo u tom trenutku dopušta. Dlanove stavite na koljena ili u molitveni položaj ispred srca, zatvorite oči i zadržite najmanje deset dubokih udaha.

Poduprite koljena
Zdjelica je na podu, noge su lagano prekrižene, a ispod koljena postavljamo blokove za jogu ili presavinute deke. Zatvorite oči i ostanite u položaju najmanje deset udaha.

Janu sirshasana - sjedeće otvaranje kukova
Sjednite ispruženih nogu. Savijte desno koljeno i otvorite ga u stranu. Privucite desno stopalo što bliže zdjelici i oslonite ga na unutarnju stranu lijevog bedra. S udahom protegnite ruke gore, izdužite torzo, a s izdahom se polako spustite u pretklon i uhvatite lijevo stopalo. Zadržite izduženu kralježnicu, a položaj držite 5 udaha. Ponovite i drugom nogom.

 joga 11.jpg Izvor: Pexels

 joga 1.jpg Izvor: Pexels

Ljuljanje noge
Sjednite lagano prekriženih nogu. Podignite jednu potkoljenicu i obujmite je kao da ste uhvatili malu bebu. Ostanite sjediti uspravnih leđa pa nježno ljuljajte nogu lijevo-desno, to će istezati i jačati bedrene i mišiće u zdjelici te pojačati gipkost kukova. Ponovite i drugom nogom.

Položaj sretne bebe
Ležeći na leđima privucite koljena na prsni koš. Razdvojite koljena u stranu kako biste ispružili ruke između njih i uhvatili se za vanjske bridove stopala. Podignite potkoljenice okomito na tijelo tako da pete budu iznad koljena. Pokušajte rukama povući stopala prema dolje kako bi koljena bila još bliže podu. Možete se nježno ljuljati lijevo-desno nekoliko udaha, a potom umirite tijelo i zadržite položaj barem 5 udaha.

 sretna beba, joga Izvor: Shutterstock

Polulotos
Sjednite u položaj lagano prekriženih nogu pa stopalo jedne noge položite na bedro druge noge. Druga noga ostaje na podu. Potom izvedite polulotos drugom nogom. Dopustite svom tijelu da se dobro pripremi za puni položaj padmasane i strpljivo razvijajte gipkost svojih kukova kako biste izbjegli osjećaj neugode ako tijelo još nije potpuno spremno i kako biste izbjegli ozljedu.

Chin mudra / jnana mudra
Jedna od najčešće izvođenih mudri u jogi specifična je jer se dlanovi pri njezinu izvođenju mogu okrenuti dolje ili gore. Chin mudra koja simbolizira svjesnost izvodi se s dlanovima okrenutim dolje. Kad ih okrenemo gore, nastaje jnana mudra koja simbolizira znanje. Mudra, bez obzira na položaj dlanova stvara energetski tok prane – životne energije kroz tijelo, čime pomaže pri disanju, koncentraciji ili meditaciji. Njezin sveobuhvatni učinak na fizičku, mentalnu, emotivnu i duhovnu razinu razlog je zašto se izvodi na početku i na kraju svakog sata joge te u meditaciji. Smanjuje stres i pomaže kod nesanice, visokog krvnog tlaka ili depresije.

Spojite palac i kažiprst, a ostale prste ispružite. Opušteno položite dlanove ili nadlanice na koljena. Dok sjedite u položaju padmasane, mudru zadržite cijelo vrijeme meditacije ili izvođenja vježbi disanja – pranajame.

 chin mudra Izvor: Shutterstock

Izdvojeno za vas...

Najnovije