Nakon blagdana često nam su nam energija i raspoloženje na nižoj razini. Kažu da je treći tjedan siječnja najdepresivniji u godini, no uz pravilno vježbanje to se može ublažiti i potpuno izbjeći. Stoga ću vam opisati jednu asanu koja pomaže kod podizanja energije te ubrzava metabolizam.

NATARAJASANA - kozmički plesač

ZNAČENJE: Nataraja- Shiva koji pleše, bog iz indijske mitologije, kozmički plesač

RAZINA: početnička/srednja

OPIS: Iz stajanja na dvije noge skvrčimo desnu nogu i uhvatimo desnim dlanom desno stopalo ili skočni zglob. Koljena su u istoj ravnini i dotiču se. Na udah istegnemo lijevu ruku i trup prema gore, na izdah ustabilimo ravnotežu. Na sljedeći udah, odgurnemo desnu petu od stražnjice i povučemo nogu gore. Desni kuk ostaje okrenut prema podu kao i desno koljeno, desno rame ide u laganu rotaciju prema natrag. Lijeva ruka se isteže prema gore i bliže glavi, brada je udaljena od prsiju. Istežemo i trup i desnu nogu gore čineći što veći luk.

DOBROBITI: Pozicija Kozmički plesač poboljšava ravnotežu, učvršćuje i isteže mišiće nogu i kuka, jača stopalo i skočni zglob. Isteže prsni koš, rameni obruč i trbušne mišiće. Kad držimo ovu poziciju 20-25 udaha i izdaha podiže intenzivno frekvenciju srca, pa ju još i zovu 'sprint u jogi'. Stanjuje masne naslage oko struka pogotovo na donjem dijelu leđa. Općenito razvija koncentraciju i gracioznost pokreta.

_P4A8365_FACE (1).jpg
Božidar Raos 

Gotovo svaka asana (joga pozicija) ima mit, priču koja ju opisuje. Ti mitovi su inspirativni i ukazuju koju još psihičku karakteristiku možemo mijenjati kroz prakticiranje određene asane. Mit o Nataraji, kozmičkom plesaču je sljedeći:

Nataraja je jedno od imena boga Shive, koji na kraju svake ere razara da bi se stvorilo novo. Nataraja znači kraljevski ili kozmički plesač, a prikazan kako pleše unutar velikog vatrenog kruga koji predstavlja krug rođenja, života i umiranja, ali isto tako predstavlja navike u našem životu koje nam često nisu od pomoći nego nas iscrpljuju. Oko vrata nosi kobru koja predstavlja strah od smrti. Nataraja stoji jednom nogom na patuljastom demonu koji simbolizira neznanje, zaborav i ignoranciju u koju često upadamo vrteći se tako u krugu samsara - navika i zaborava. Plešući Nataraja nam pokazuje da trebamo biti slobodni, a sloboda dolazi od saznanja da nas ništa ne veže trajno. Kada prihvatimo promjenu kao dio naših života postajemo slobodni od patnje, jer strah od promjene uzrokuje najviše stresa u našim životima.

Kroz Natarajasanu možemo iskusiti strah od promjene u našim tijelima, izvodeći nagib nazad i ravnotežu istovremeno. Strah često spremamo u srcu (srčanoj čakri) te u nagibu nazad kako otvaramo grudni koš i srce dobivamo priliku da taj strah i otpustimo. Isto tako u ravnoteži javlja se urođeni, nesvjesni strah od pada koji nam, kad ga nadiđemo donosi osjećaj hrabrosti i slobode.

Kroz Natarajasanu se dakle pripremamo za sve promjene koje nam donosi nova godina, odnosno život uopće.

OPREZ: Ovo je dosta intenzivna asana pa ju ne radimo bez prethodnog zagrijavanja tijela. Također kod ozljede ramena radimo smanjeni opseg pozicije, a kod niskog tlaka držimo poziciju kratko.

Više informacija potražite na www.venushotyoga.com