Cvijet lotosa ima istaknuto mjesto u religijama na istoku. Pojavljuje se na nekim od najranijih budističkih slika u južnoj Aziji, a hinduističke svete knjige govore kako je na početku stvaranja svijeta iz pupka boga Vishnua izrastao lotos i raširio svoje latice. Po priči se iz njega rodio Brahma – veliko božanstvo hinduističkog panteona, otac bogova i stvoritelj svijeta. Prema Dheepi Sundaram, doktorici znanosti, docentici kulturnih studija na Sveučilištu u Denveru, cvjetovi lotosa u hinduizmu predstavljaju utrobu Svemira iz koje se sve rađa.

"Lotosi rastu samo na močvarnim područjima i time simboliziraju ideju izdizanja iz ružnoće i nemira", tvrdi Sundaram, dok profesor religije na Colorado Collegeu Steven Vose lotos smatra simbolom čistoće i transcendencije, kao i duhovnog pročišćenja i oslobođenja. Stručnjakinja za feng shui Anjie Cho, pak, proširuje ovu ideju, napominjući da se lotos može smatrati i utjelovljenjem mandale sa središnjom točkom koja se širi prema van. Unutar tog središta nalazimo jedinstveni izvor o kojem govori Vose.

Različite boje cvijeta lotosa i njihovo značenje:

Bijela: Prema Cho i Vose, bijeli lotosov cvijet povezan je s čistoćom, kao i s transcendencijom. U feng shuiju bijela je također povezana sa sposobnošću nadilaženja životnih prepreka.

Ružičasta: Ružičasti lotosi ponekad prate božanstva u hinduističkim slikama. Cho dodaje da se u feng shuiju ružičasta također smatra bojom koja je povezana sa ženskom energijom

Crvena: U budizmu postoji pet glavnih Budinih obitelji (Tathāgatas), od kojih se jedna zove Padma. "Obitelj Padma odnosi se na element vatre, pa lotosi crvenih tonova predstavljaju i energiju vatre", objašnjava Cho. Cvijeće ove boje simbolizira inspiraciju i strast.

Plava: Vose napominje da je plavi lotos, koji se uvijek prikazuje zatvoren, poseban simbol za mahayana budiste koji u njemu vide potencijal potpunog otvaranja, odnosno cvjetanja.

Lotus
Shutterstock 

Lotus
Shutterstock 

Kako s poštovanjem koristiti ovaj simbol:

1. Nacrtajte ga

"Možete nacrtati tri različite verzije lotosa - pupoljak koji predstavlja potencijal i novo rođenje, lotos u cvatu ili u potpunosti procvali, otvoreni cvijet'', tvrdi feng shui stručnjakinja. Poput crtanja mandale, ova svjesna aktivnost može imati opuštajući, meditativni učinak.

2. Čuvajte njihove slike

Prema Voseu, ljudi u južnoj Aziji često drže slike, fotografije i crteže lotosa u svojim domovima. Mnoge slike bogova također ih često prikazuju kako sjede ili stoje na lotosima. Slike lotosa mogu nas podsjetiti da imamo sav potencijal da se uzdignemo iznad svih izazova i da na površinu iznesemo nešto lijepo i čisto.

3. Sjednite u pozu lotosa i meditirajte

Položaj lotosa (padmasana) je tradicionalna asana za meditaciju u kojoj su noge poput otvorenih latica cvijeta lotosa. To je sjajna poza za balansiranje korijenske čakre jer dopušta da se baza kralježnice ukorijeni u zemlju.