Zdravlje žene čvrsto je povezano s emocijama i mislima, njezinim psiho-emotivnim stanjem. Tako različite infekcije urinarnog trakta mogu upućivati na upornu ljutnju na nekoga ili nešto, problemi s maternicom na probleme vezane za vlastito 'ja', a jajnici pak prvi reagiraju na vanjske neugodnosti. Također, pravilna prehrana iznimno je važna, pogotovo za žene koje se žele ostvariti kao majke - objašnjava dr. Slavica Vasiljević. 

Opća pravila

Jeste li znali da pH vrijednost vaginalne flore tijekom mjeseca varira i oslikava sklad našeg hormonskog statusa, prehrane, emocija, ali i dobrih i loših navika? Na najgrubljem, fizičkom planu, ravnoteža vaginalne mikroflore može se narušiti promjenom deterdženta za rublje, nepravilnom prehranom i korištenjem agresivnih sredstava za intimnu higijenu. Za intimnu higijenu uvijek savjetujem:

1. Nošenje pamučnog donjeg rublja koje je moguće iskuhavati ili donjeg rublja od prirodnih materijala. Noću bi bilo idealno spavati u spavaćici, bez donjeg rublja.
2. Ako je prisutna gljivična infekcija, potrebno je izbaciti konzumaciju alkohola, šećera i namirnica koje ga sadrže, kao i kiselih namirnica najmanje 3 mjeseca, a idealno bi bilo 6 mjeseci kako bi se postigli trajni rezultati.
3. Jednom mjesečno vaginalno ispiranje sodom bikarbonom ili određenim biljnim mješavinama prema savjetu i preporuci ginekologa.
4. Kada je o iritaciji riječ, vaginalna krema ili vaginalete napravljene od prirodnih sastojaka.
5. Kada primjenjujete bilo što od novih čajeva i preparata, važno je konzultirati se s ginekologom.

Prehrana

Idealna prehrana svakako podrazumijeva izbacivanje bijelog tijesta i rafiniranih šećera. Posebno naglašavam izbacivanje šećera iz prehrane i čitanje deklaracija na namirnicama jer žene nisu svjesne koliko unošenje skrivenih šećera negativno utječe na rad jajnika, plodnost, začeće i sam tijek trudnoće. Maternica i jajnici, kao najkreativniji dio našeg fizičkog tijela, zahtijevaju posebnu pažnju i svjesnost. Također, namirnice poput avokada, kruške, patlidžana (u obliku maternice) i sami svojim oblikom ukazuju na to da u sebi sadrže supstance koje pozitivno utiču na zdravlje i rad ženskih reproduktivnih organa (folna kiselina). Jedan avokado tjedno u salati ili smoothieju godit će vašem organizmu. Još jedan zanimljiv podatak jest da je avokadu potrebno devet mjeseci da sazre od cvijeta do ploda. Za jačanje imuniteta preporučujem ulje origana koje treba konzumirati na pun želudac i prema uputama, jer je njegovo djelovanje iznimno snažno. Ako postoji hormonska neravnoteža, uvijek savjetujem izbacivanje šećera i ograničenje konzumacije mliječnih proizvoda ili konzumiranje mliječnih proizvoda u čije smo podrijetlo sigurni. Hormoni rasta koji se mogu naći u životinjskom mesu i mlijeku mogu utjecati na hormonalni balans osobe koja ih konzumira.

intimna njega
Shutterstock 

Intimna njega

Kada se vaginalna flora naruši, a nije riječ o infekciji, jedna od mojih preporuka su prirodne vaginalete. Ovom prilikom moram naglasiti da nije preporučljivo da sami izrađujete vaginalete ili ih uzimate na svoju ruku, nego je važno da se o svemu konzultirate sa svojim ginekologom. Evo nekoliko uobičajenih sastojaka prirodnih vaginaleta koji imaju sposobnost smanjenja upale, vraćanja pH ravnoteže te njege osjetljive kože i sluznice:

• Organsko kokosovo ulje sjajno je ako imate problema s kandidom. Postoji mogućnost da se nanese i sterilnom špricom. Kokosovo ulje možete koristiti i kod suhoće vagine i kao prirodni lubrikant. Osim toga što hidrira unutrašnjost vagine pa sprečava osjećaj suhoće i peckanja, dobra je podloga za biljne vaginalete.
• Ulje čajevca ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Odlično je protiv upala i za podizanje imuniteta. Vaginalete s uljem čajevca posebno su učinkovite kod saniranja određenih ranica na vratu maternice, oporavka od skidanja kondiloma i za jačanje imuniteta narušenog HPV infekcijom.
• Gospina trava (kantarion) nježno će otkloniti iritacije ili pojačano lučenje sekreta. Ako koristite antibiotike koji mogu narušiti vaginalnu floru, dobro je adekvatnim biljnim preparatom osigurati ravnotežu intimnog područja.
• Neven obnavlja sluznicu, a također sprečava i oštećenja stanica. Samo ime koje asocira na vječnu mladost dovoljan je razlog da se odlučite za tu biljku. Cvjetovi nevena žute su boje zbog prisutnosti karotenoida koji organizam opskrbljuju vitaminom A. Od suhih listova nevena možete napraviti otopinu za ispiranje, a u ljekarnama postoje i gotove čajne mješavine koje sadrže neven.
• Soda bikarbona uspješno liječi gljivične infekcije, posebno kandidu. Ispiranje sodom bikarbonom koristit će vam ako imate problem s oslabljenim imunitetom, autoimunim oboljenjima ili dijabetesom.
• Vaginalno ispiranje dovoljno je napraviti jednom mjesečno ako nemate tegoba. Ispiranje možete obaviti i same kod kuće, uz pomoć irigatora za koji je važno da bude čist prije svakog korištenja. Ako patite od iritacije ili pojačanog sekreta, višak sluzi možete ukloniti i na ovaj način. Kad je riječ o ginekološkim infekcijama, one se moraju tretirati prema savjetu ginekologa, uz odgovarajuću terapiju ako je propisana. Čista, mlaka voda ili fiziološka otopina osnova su za ispiranje, a soda bikarbona i biljni dodaci koriste se prema potrebi.

intimna njega
Pexels 

Emocije

Emocije koje štete maternici su odlaganje svojih najdubljih snova, želja i potiskivanje kreativnosti. Maternica je organ ženinih najdubljih osjećaja prema samoj sebi i njezinu unutarnjem svijetu. Ako imate problema s maternicom, važno je postaviti sebi dva pitanja: Koje to svoje snove zanemarujem i ignoriram? Kakvim životom zaista želim živjeti? Jako je važno biti iskren prema sebi, govoriti i živjeti svoju unutarnju istinu. Kao što ništa u životu nije slučajno, a najmanje nazivi dijelova našeg tijela, volim ženama reći da grlić i grlo nemaju slučajno sličan naziv – neizgovaranjem vlastite istine potiskujemo u sebe ogorčenost, nezadovoljstvo, strah, nesigurnost, koji se kasnije mogu manifestirati i kao zdravstveni problem.

Emocije koje utječu na jajnike su loši odnosi na poslu i u okruženju, želja da se na poslu ponašamo grubo, kao i natjecateljski porivi. Naravno, ambicija je zdrava, ali granica mora postojati i svatko treba naći svoju. Aboridžini kažu da je otrov sve čega je previše: ambicije, moći ili želje za dokazivanjem. Probleme s jajnicima mogu izazvati strah i nesigurnost, financijska ili fizička prijetnja iz vanjskog svijeta, napuštanje partnera, veliki stres na poslu, pritisak s kojim se ne znamo (ili iz nekog razloga ne možemo) nositi. Energija praštanja duboko je iscjeljujuća za jajnike – ako vas je netko uvrijedio, smognite snage da pronađete izvor ljubavi, mira i praštanja u sebi, ne vrtite u sebi sto puta istu neugodnu situaciju ili razgovor, ne ponavljajte sebi što biste rekli, odrecite se toksične navike da osuđujte i kritizirate druge. A kada oprostite, u potpunosti zaboravite i više se nikada ne vraćajte na to. To su emocije koje ometaju životnu radost, kreativnost i mogućnost stvaranja novog, lijepog i radosnog u vašem životu. A to se često i na fizičkom planu može preslikati na jajnike.

Uporne infekcije i problemi s kondilomima mogu ukazati i na pad imuniteta, ali i na ozbiljan zahtjev vašeg organizma za promjenom načina života i razmišljanja. Naravno, kada razmišljamo o ginekološkom zdravlju na ovaj, holistički način, napomenut ću (iako se podrazumijeva) da rad na emocijama nije zamjena za odgovarajuću terapiju i zdrav stil života, ali kada se problem vraća i unatoč svemu što smo poduzeli, moramo obratiti pozornost na širu sliku.