Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SMANJITI RIZIK OD GINEKOLOŠKIH TEGOBA I SAČUVATI INTIMNO ZDRAVLJE: Stručnjakinja predlaže ove energetske vježbe

Autor Ivana Vodogažec

Kako je intimno zdravlje povezano s emocijama i pokretom objašnjava kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina te otkriva kojim riječnikom tegoba progovaraju naši intimni organi

 Kako je intimno zdravlje povezano s emocijama i pokretom Izvor: Shutterstock

Poimanje intimnog zdravlja najčešće se svodi na higijenu i liječenje tegoba u genitalnom području, i to ponajprije kod žena, bilo da je riječ o menstruaciji, trudnoći, menopauzi ili pak ginekološkim bolestima. No, intimno zdravlje seže mnogo dalje, sve do same srži našeg bića, i podjednako je važno za žene i muškarce. Riječ je o dubokoj intimnoj povezanosti tijela i duha, ističe Ana-Marija Jagodić Rukavina, magistrica kineziologije, osnivačica zagrebačkog PBS Centra sportske izvrsnosti i autorica Body tehnike, međunarodno priznate metode vježbanja što se temelji na osvješćivanju vlastitog tijela i postizanju unutarnje ravnoteže.

„Body tehnikom osnažuju se vitalni kapaciteti na svim razinama, uključujući i onu emocionalnu. Trebamo izaći iz uvriježenih okvira razmišljanja i sagledati sebe u punini“, kaže kineziologinja koja je svoja iskustva pretočila u bestseler Body tehnika: Naučite slušati svoje tijelo te brojne radionice i predavanja na kojima otkriva kako njegovati i jačati vitalnu energiju što proizlazi upravo iz intimnog zdravlja.

Vitalna energija
„Gledajući s fiziološke strane, baza intimnog zdravlja je neurološki, odnosno živčani sustav, koji je naš životni 'kopilot'. S anatomskog gledišta, intimno zdravlje kreće iz naše zdjelice koja je na vrlo profinjene načine umrežena s mozgom i neurološkim sustavom. Zdjelično dno je svojevrsna jezgra, važna za osjećaj povezanosti sa samim sobom. Promatramo li pak intimno zdravlje s energetskog aspekta, ono se temelji na protoku, odnosno energetskoj razmjeni, što se odvija kroz naše tijelo i prema izvanjskom svijetu. Kada su svi spomenuti aspekti – neurološki, anatomski i energetski – usklađeni, to znači da je i naše intimno zdravlje usklađeno na svim svojim razinama“, navodi kineziologinja.

Polaritet odnosa
Naime, intimno zdravlje ima tri razine: senzibilnost, samopercepciju i seksualnost.
„Razina senzibilnosti je osjetilna finoća; suptilnost kojom možemo osjetiti ono što je oko nas. Samopercepcija je odnos prema sebi koji obuhvaća vrlo širok raspon, od toga da sebe njegujemo i volimo pa sve do samodestrukcije. Senzibilnost i samopercepcija čine 'platformu' za seksualnost koja bi se mogla opisati kao razmjena polariteta između dviju osoba. Polaritet se sastoji od plusa i minusa, ali ne u smislu vrednovanja – da plus znači pozitivno, a minus negativno – nego u smislu energetskog naboja. Kada je između dviju osoba povoljan omjer plusa i minusa (bez prevelikih međusobnih sličnosti ili različitosti), razvija se odnos“, objašnjava Ana-Marija Jagodić Rukavina. Napominje da odnos pritom uopće ne mora biti onaj „između nogu“, nego se može razviti već u razgovoru, te da odnos nije uvijek muško-ženski, nego i među osobama istog spola.

 Ana-Marija Jagodić Rukavina
Ana-Marija Jagodić Rukavina, kineziologinja i autorica Body tehnike
Izvor: Privatni album

Kompostiranje emocija
Kvaliteta naših odnosa s drugima ponajprije ovisi o odnosu sa samim sobom, što Ana-Marija opisuje kao „kontakt s najdubljim sferama sebe“ koje naziva centrom. To naše vitalno središte nalazi se u abdomenu, u predjelu malo niže od pupka, a ključno je za protok vitalne energije. Iz centra proizlazi koliko sebe njegujemo i prihvaćamo ili pak ne volimo sebe i time stvaramo energetske blokade koje mogu izbiti u obliku raznih poremećaja i bolesti. Da bismo bili zdravi i zadovoljni, trebamo biti na optimalan način spojeni sa svojim centrom, uključujući sve već spomenute aspekte intimnog zdravlja. Pritom je ključno pustiti da nam emocije slobodno protječu, a ne „gutati“ ih, naglašava kineziologinja.
„Svaka emocija je energija koja prolazi kroz fizičke organe i kroz fizički pokret, dah... Tu energiju ne smijemo potiskivati u sebe, nego je moramo izbaciti van, a učinak je isti kao da smo kompostirali organski otpad. I sami smo dio prirode, pa ćemo svojim viškom energije nahraniti Zemlju, a sebe rasteretiti i otvoriti si prostor za nova iskustva“, pojašnjava Ana-Marija.

Nikad ne reci nikad
Dodaje kako bismo se napokon trebali osloboditi uvriježenih društvenih predrasuda da pokazivanje najdubljih emocija znači slabost i ranjivost.
„Potiskujući svoje istinsko ja, propuštate priliku da doživite koliko je tijelo zapravo moćno i sposobno za nevjerojatne promjene. Nikad ne treba reći da je gotovo i kako se više ništa ne može učiniti. Oslobodite li se emocionalnog balasta i upregnete sve svoje energetske kapacitete, možete potaknuti organizam na oporavak i onda kada se to čini nemogućim. Nakon kirurških zahvata poput, primjerice, odstranjivanja jajnika ili prostate, često se 'otupljuju' erogene zone. No, one se itekako mogu 'vratiti u život', samo treba ustrajno osnaživati svoju vitalnu energiju. Koliko god je njezino središte – ono što nazivam centrom – oštećeno ili zapostavljeno, taj centar i dalje pulsira u vama dokle god živite i može se potaknuti da radi bolje. Dajte sebi ljubavi, nađite vremena baš za sebe – već to je ljekovito“, ističe Ana-Marija Jagodić Rukavina, dodajući da se ne treba opterećivati onime što više ne možemo, nego se posvetiti onome što sada možemo.

Tijelo zna najbolje
„Fascinantno je kako se tijelo oporavlja i pronalazi rješenja. Istraživanja su pokazala da ljudi koji su izgubili osjet zbog oštećenja leđne moždine ipak mogu osjećati seksualne podražaje jer tijelo napravi 'kolaterale'. Naime, živci koji iz glave idu duboko dolje do zdjelice pronalaze nove putove do spolnih organa te omogućuju da se seksualno iskustvo dogodi na potpuno novoj energetskoj razini. Potrebno je otprilike osam mjeseci do godinu dana da se takvi kolateralni procesi u organizmu pokrenu i nađu druge putove“, kaže kineziologinja.
Dodaje kako je također ustanovljeno da se uslijed raznih degenerativnih stanja i kirurških operacija kralježnice često pojavljuje bol u genitalnom području, a da čak ni liječnici nisu svjesni kako je to povezano s kralježnicom. U takvim slučajevima, rješavanjem problema u leđima rješavaju se i „periferni“ problemi u genitalijama.
Ana-Marija Jagodić Rukavina napominje da je za unapređenje intimnog zdravlja ključno sagledati širu sliku – treba raditi na tijelu kao sveobuhvatnom sustavu, a ne samo na nekom određenom dijelu u kojemu su se pojavile tegobe.

Otključavanje potencijala
Bilo da želite smanjiti već postojeće tegobe ili preventivno održavati tijelo u dobrom stanju, kineziologinja preporučuje niz vježbi koje je osmislila upravo za jačanje vitalne energije. Osoba najprije ispunjava upitnik za procjenu trenutačne razine njezine energije, a kineziologinja to dodatno provjerava mjerenjem energije preko stopala, daha i pomoću viska.
„Slikovito rečeno, na taj način osoba može vidjeti koliko snažno svijetli njezina žarulja te što može učiniti da održi ili, po potrebi, dodatno pojača svoju svjetlost“, kaže autorica Body tehnike. Riječ je o vježbama koje ne zahtijevaju velik fizički napor, nego svjesno disanje i fluidno izvođenje pokreta s potpunom predanošću i razumijevanjem.
„Body tehnika je poput škole stranog jezika, samo što mi podučavamo – jezik tijela. Potičemo njegovu prirodnu inteligenciju da bismo maksimalno 'otključali' svoje fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne potencijale. Bez obzira na to koliko imate godina i dijagnoza, uvijek možete posegnuti za ljekovitom snagom koju već imate u sebi“, zaključuje Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Izdvojeno za vas...

Najnovije