Bijes nije primarna emocija, ali jest ono što se vidi izvana - više kao posljedica i pokazatelj da nešto u dubini nije u redu. Možemo reći da postoji nešto ispod bijesa i on nam služi kako bismo se obranili od jačih emocija – straha, ljubomore, tuge, bespomoćnosti, boli, nepravde. U dubini se ispod bijesa kriju emocije nakupljene tijekom života ili preuzete od roditelja ili nekoga s kim smo rasli...

Prve emocije koje izražava novorođenče su zadovoljstvo i nezadovoljstvo, a do kraja šestog mjeseca života iskazuje sve četiri primarne emocije – radost, strah, ljutnju i tugu – i prepoznaje ih kod svojih roditelja. Možemo reći da djeca osjećaju energiju roditelja i da se ponašaju u skladu s njom: ako su roditelji zadovoljni, smireni i skladni, djeca će preuzeti njihov energetski put. Naravno, isto je i s negativnim emocijama koje nesvjesno preuzimaju i kopiraju. Kada govorimo o bijesu, važno ga je razlikovati od ljutnje. Bijes je intenzivan, energetski nabijen, poput eksploziva - bijesna osoba brzo plane, izgubi kontrolu, često se ne sjeća izgovorenog. Ljutnja je slabijeg intenziteta, ali može dulje trajati, čak i godinama.

Postoji nekoliko oblika izražavanja bijesa:

PASIVNI – iskazuje se ciničnim i ironičnim komentarima, ljutnjom, predbacivanjem, nezadovoljstvom...
AGRESIVNI – iskazuje se vikanjem, uvredama, maltretiranjem i ponižavanjem drugih, ponekad i bez razumljivog povoda...
PASIVNO-AGRESIVNI – iskazuje se nepredvidljivošću pa nikada ne znamo kako će osoba reagirati, hoće li dugo šutjeti ili će vikati…
NEPRIJATELJSKI – iskazuje se govorom mržnje, osvetom, kaznom – budi primitivne nagone
KONSTRUKTIVNI – iskazuje se razumijevanjem i međusobnim uvažavanjem kroz dijalog i asertivno rješavanje problema – ovakav pristup zahtijeva razvijenu emocionalnu inteligenciju koja akterima omogućava da prepoznaju i adekvatno kanaliziraju bijes. Vrlo je važno osvijestiti kada se bijes aktivira i primijeniti ovaj konstruktivni pristup.

Nije poanta u tome da uklonimo bijes, nego da osvijestimo imamo li problem s iskazivanjem bijesa, u kojim situacijama nastaje te koji su njegovi okidači. Važno je shvatiti da bijesom mnogo više ugrožavamo sebe jer se tada kemijske reakcije u tijelu potpuno promijene – poraste razina hormona adrenalina i kortizola, rastu i krvni tlak i puls, u glavi bruji, osjeća se napetost u tijelu i cijeli je organizam pod stresom.

Kako izići na kraj s bijesom?
Jako je važno da budemo prisutni i povezani sa svojim tijelom jer najprije kroz tijelo osjećamo emocije, a tek poslije osvješćujemo osjetila. Kada smo bijesni, možemo osjećati: grč u trbuhu, pulsiranje, stezanje u grlu i pritisak u glavi. Općenito, osjećaj kako da ćemo eksplodirati od intenziteta bijesa.


Za osvještavanje tijela možemo se nekoliko puta tijekom dana upitati:
Kako se osjećam u tijelu?
Je li mi lagodno ili nelagodno?
Ako je nelagodno, treba razmisliti što je to potaknulo.

Na razini energije (ljudi kao energetskih bića) lako je moguće da preuzimamo bijes od nekoga s kim smo u kontaktu i registriramo ga kao svoj. Možemo nekoliko puta zaredom postaviti pitanje: „Čiji je ovo bijes?“ i pratiti što se događa. Ako se smanji ili nestane, znači da smo ga preuzeli od nekoga. Ako ga i dalje osjećamo, potrebno je raditi na njemu i osvijestiti što je okidač.

Možemo poduzeti sljedeće korake:
- prihvatiti bijes
- osvijestiti kada nastaje, što su okidači
- otkriti dublji uzrok, što se krije ispod površine - tuga, bol, strah, ljubomora, bespomoćnost, nepravda…
- naučiti tehnike disanja kako bismo lakše postigli ravnotežu – za početak i samo skretanje pozornosti na duboko disanje može umiriti tijelo, a onda polako i reakcije
- potražiti pomoć coacha ili terapeuta koji može preporučiti različite vježbe za oslobađanje i kanaliziranje bijesa.

Važno je znati da se i ispod bijesa može skrivati golema pokretačka snaga, i to vrlo konstruktivna. Stoga treba naći način kako da umjesto reaktivne osobe postanemo proaktivna i stanemo na stranu svoje moći i potencije. Tako ćemo preokrenuti bijes i preusmjeriti tu snagu u kreativne i konstruktivne projekte.

Kada prepoznate da vas netko pokušava natjerati da burno reagirate, a vi to ne učinite, koristite moć i potenciju koji su vam dostupni i imate sposobnost učiniti mnogo toga što i niste znali da možete. (Gary M. Douglas, osnivač Access Consciousnessa).