Potiskivanje emocija negativno utječe na vašu psihu, zdravlje i energiju. Ponekad je teško reći istinu ljudima u lice ili izraziti otvoreno kako se osjećamo, ali to je neophodno. Kada jasno govorimo o onome što nam je na umu i na srcu, uspostavljamo bolje odnose s drugima, ali i sami sa sobom.

6 rečenica koje trebate reći drugima:

1. "Povrijedio si me."
Ne bojte se priznati nekome da vas je povrijedio. Ako vam je ta osoba zaista važna, potrebno je razjasniti situaciju, a ne gomilati ogorčenost, koja može eskalirati i pogoršati odnos. Također, važno je drugoj osobi dati do znanja što vrijeđa vaše osjećaje.

2. "Pogriješila sam."
Nemojte se plašiti priznati da ste pogriješili, da ste krivi i uvijek preuzmite odgovornost za svoje postupke. Istina je da priznanje greške mnogim ljudima pada teško, ali donosi olakšanje na duže staze.

3. "Ne znam."
Ljudi su spremni reći bilo što, ali ne i "ne znam". Ali istina je da svi učimo dok smo živi, nitko ne zna odgovore na sva pitanja, čak i ako se neka od njih drugima čine očiglednim. Nemojte se plašiti reći da nešto ne znate jer to može biti dobar uvod u učenje.

4. "Ne."
Važno je reći "ne" kada to zaista mislite. Kada kažemo "ne", uspjet ćemo izbjeći nepotreban stres i nepotrebne obaveze. Teško je reći "ne", posebno ljudima koji su vam bliski, ali za zdrave odnose i mentalno zdravlje, važno je uspostaviti jasne granice.

5. "Želim biti sama."
Neophodno je tražiti vrijeme za sebe, da se opustite, posvetite sebi i razmišljate o svom životu. Svima nam je ponekad potrebno vrijeme da napunimo baterije i razmislimo u tišini. Nemojte se plašiti tražiti vlastito vrijeme i prostor, čak i od onih koji su vam najbliži.

6. "Volim te."
Nemate garanciju da će osoba kojoj se obraćate odgovoriti na isti način, ali ako to osjećate, ako vam je to u srcu, budite dovoljno hrabri da to kažete. Nitko ne zna što će biti sutra, a ove dvije riječi mogu sve promijeniti.