Finska je prema mnogim istraživanjima proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, a na temelju toga počela su se razvijati i razna istraživanja finskog koncepta sreće.

Sveučilište u Helsinkiju provelo je istraživanje gdje su proučavali fotografije s Instagrama da se utvrdi kako Finci percipiraju i opisuju svoju sreću. Otkrili su da sretne fotografije Finaca uglavnom prikazuju društvene odnose i slike voljenih osoba (obitelj, prijatelji, kolege), selfije i slike povezane s uređenjem doma. U usporedbi sa sretnim fotografijama iz drugih zemalja, Finci na svojim slikama pokazuju da svoju sreću uglavnom pronalaze u prirodi: slikama jezera, šuma i zalazaka sunca.

Prema još jednom istraživanju provedenom među uspješnim Fincima – oni vjeruju ih ne čini sretnima zemlja u kojoj žive, već njihova svakodnevica. Pronalaze zadovoljstvo u ispunjenju svojih svakodnevnih potreba, kao što i pronalaze radost u malim stvarima.

Druge studije pokazale su da mladi u Finskoj svoju budućnost shvaćaju ozbiljnije od mladih u drugim zemljama. Oni svoju sreću ne vide u kupnji materijalnih stvari, već je traže u nečem stabilnijem, vrjednijem i trajnijem. Cijelo vrijeme se trude ostati motivirani i ne odustaju od svojih snova (što ih i uče u njihovim školama).

Iako žive u visoko uređenom društvu, s mnogim prilikama te mogućnostima – i oni imaju svoje probleme. Međutim, ne dopuštaju da im oni postanu glavna preokupacija u životu.

Zašto su Finci najsretniji ljudi na svijetu
Pexels 

Još jedan važan ključ njihove sreće je da u vlastitoj sreći ne zaborave druge. Vjeruju da uspjeh ne ovisi samo o tome kako se ponašamo prema sebi, već i o tome kako se ponašamo prema drugima. U skladu s time, mnogo vremena i truda posvećuju timskom radu te međusobnom povjerenju.

U nastavku, donosimo vam finski recept za sreću:

  • Usrećite sebe. Činite ono što je vama važno i nemojte svoj život pokušavati uklopiti u kalupe nametnutih društvenih normi.
  • Neka sreća bude nuspojava. Nemojte se fokusirati na pronalazak sreće, jer to može otežati život.
  • Budite timski igrač. Igrajte u timu i za tim. Nemojte se brinuti ne samo za vlastitu dobrobit, već i za dobrobit svojih najmilijih i cijelog društva.
  • Vjerujte ljudima. Rodbini i strancima, jer povjerenje je sigurnost.
  • Uživajte u malim stvarima. Ako imate problema u životu, to ne mora automatski značiti da ste nesretni.

Izvor: sensa.mondo.rs