Pojam narcisoidnosti u popularnoj kulturi se prilično slobodno koristi, obično misleći na taštinu i zaokupljenost sobom. Ovo svodi narcisoidnost na normalnu osobinu koju svi posjeduju i umanjuje značaj simptoma koje pokazuju ljudi sa stvarnim narcisoidnim poremećajem. Naime, osobe koje ispunjavaju kriterije za narcisoidni poremećaj osobnosti mogu biti krajnje manipulativni u kontekstu intimnih odnosa zbog svoje sklonosti obmani i izrabljivanju te nedostatku empatije.

U bilo kojoj vrsti odnosa važno je prepoznati znakove za uzbunu kako bismo se mogli bolje zaštititi od iskorištavanja, postaviti granice i donositi razumne odluke hoćemo li nekoga zadržati u našem životu.

Pripazite na ovih pet najčešćih taktika narcističke manipulacije.

1. Krug idealizacije, obezvređivanja i odbacivanja 

Narcisi i osobe s antisocijalnim osobinama skloni su partnere podvrgnuti trima fazama u vezi: idealizaciji, obezvrjeđivanju i odbacivanju.

Faza idealizacije najčešće se javlja u ranim fazama veze, a u njoj vas partner postavlja na pijedestal, čini vas centrom svoga svijeta, često komunicira s vama te vas obasipa komplimentima i pohvalama. Ovo je tehnika poznata kao "bombardiranje ljubavlju" i to je način na koji većina žrtava "padne" na narcisa. Možda ćete se zavarati misleći da to znači da je narcis zbilja zainteresiran za vas, dok je zapravo njegov cilj učiniti vas ovisnima o njihovim stalnim pohvalama i pažnji.

Potom slijedi faza obezvređivanja u kojoj se pitate zašto ste tako naglo zbačeni s pijedestala. Narcis će se iznenada početi ponašati toplo-hladno, kritizirati vas, prikriveno i otvoreno ponižavati, uspoređivati ​​s drugima, emocionalno se povlačiti od vas i manipulirati šutnjom kada ne uspijete ispuniti njegove standarde. Budući da vam narcis i dalje daje nedosljedne nalete idealizacije, uvjereni ste da ste možda vi krivi što se tako ponaša i da možete kontrolirati njegove reakcije.

Morate shvatiti da osoba na početku veze nikada nije istinski postojala. Tek sada počinju pokazivati svoje pravo lice pa će biti teško pomiriti sliku koju vam je narcis predstavio na početku s njegovim trenutnim ponašanjem.

Tijekom faze odbacivanja, narcis napušta svoju žrtvu na ponižavajući način kako bi je uvjerio da je bezvrijedna. To može varirati od ostavljanja žrtve zbog druge osobe, ponižavanja u javnosti, agresivnosti do priopćavanja žrtvi da on ili ona više nisu važni, piše YourTango.

2. Gaslighting: narcis vas uvjerava da ste vi problem

Većina nasilnih odnosa sadrži određenu količinu gaslightinga, narcisoidne tehnike manipulacije koju koriste kako bi vas uvjerili da je vaša percepcija zlostavljanja netočna.

Tijekom faza obezvređivanja i odbacivanja, narcis će često primjećivati ​​vašu emocionalnu nestabilnost i krivicu za zlostavljanje će svaliti na vas.

Česta upotreba fraza kao što su "Isprovocirala si me", "Preosjetljiva si", "Nikad to nisam rekao" ili "Sve shvaćaš preozbiljno" nakon narcisoidnih ispada uobičajena je pojava i koristi se da vas se uvjeri da je zlostavljanje doista vaša krivnja ili da se ono nikada nije ni dogodilo.

Ova sumnja u sebe omogućuje vam da ostanete u nasilnim odnosima čak i kada je jasno da je veza toksična jer ste došli do toga da ne vjerujete vlastitim instinktima i tumačenjima.

3. Kampanje klevetanja: okretanje drugih protiv vas

Narcisi vole da im se miluje ego i potrebna im je stalna potvrda izvana kako bi nahranili svoju potrebu za pretjeranim divljenjem i potvrdili svoj grandiozni osjećaj vlastite važnosti. Oni su pametni kameleoni koji ugađaju ljudima, prilagođavajući osobnost koja odgovara određenim okolnostima i različitim tipovima ljudi.

Stoga ne čudi da narcis počinje kampanju klevetanja protiv vas nedugo nakon faze odbacivanja kako bi vas prikazao kao nestabilnu osobu. To postiže pomoću svoje mreže podrške koja se obično sastoji od drugih narcisa, empata, onih koji ugađaju ljudima, kao i osoba koje je lako šarmirati.

Narcisi najčešće koriste ovih 5 tehnika manipulacije
Pexels 

Kampanjom klevetanja narcis postiže tri stvari:

  • Prikazuje vas kao zlostavljača ili nestabilnu osobu i odbija vaše optužbe za zlostavljanje.
  • Provocira vas, dokazujući vašu nestabilnost drugima kada pokušavaju dovesti u pitanje narcisovu sliku vas.
  • Nastoji vas uvući natrag u traumatičnu vezu dok se trudite pomiriti glasine o vama s onim što zapravo jeste.

Jedini način da ne budete uvučeni u ovu taktiku je da potpuno ignorirate narcisa. 

4. Pokušava vas učiniti ljubomornima

Zdravi odnosi ovise o sigurnosti, dok su nezdravi puni provokacija, neizvjesnosti i nevjere. Narcisi vole izmišljati ljubavne trokute i unositi mišljenja drugih kako bi potvrdili svoja stajališta. 

Triangulacija se sastoji od unošenja druge osobe u dinamiku odnosa, bilo da se radi o bivšem ili sadašnjem ljubavniku, rođaku ili potpunom strancu. Ova tehnika se može odvijati preko društvenih medija, osobno ili čak kroz narcisove vlastite izjave o drugoj ženi ili muškarcu.

Narcis se oslanja na ljubomoru kao snažnu emociju koja vas može natjerati da se natječete za njegovu ili njezinu naklonost, pa provokativne izjave poput "Volio bih da si poput nje" ili "On me želi natrag u svoj život, ja ne znam što učiniti” izgovorene su kako bi potaknuli žrtvu zlostavljanja na natjecanje i izazvali osjećaj nesigurnosti oko svog položaja u životu narcisa.

Za razliku od zdravih veza u kojima se ljubomora izražava i rješava na produktivan način, narcis će omalovažavati vaše osjećaje i bez razmišljanja nastaviti s neprikladnim flertom i aferama. Triangulacijom narcis održava kontrolu i drži vas pod svojim budnim okom. Toliko ste zauzeti natjecanjem za njegovu pažnju pa je manje vjerojatno da ćete se fokusirati na crvene zastavice u vezi ili tražiti načine da se izvučete iz odnosa.

5. Skrivanje pravog lica

Narcis se skriva iza lažne maske, izmišljenih osobina koje obično predstavlja vanjskom svijetu. Zbog toga može biti teško shvatiti tko je zapravo narcisoidni zlostavljač - draga, šarmantna i naizgled sažaljiva osoba koja se javlja nakon zlostavljanja ili nasilni partner koji vas svakodnevno ismijava, poništava i omalovažava.

Možda mislite da je zlostavljanje samo trenutno posrnuće u nehumanost, ali zapravo je najbliže što ćete ikada moći doći do prave slike narcisa. Vrijeme je da se saberete, potpuno ga ignorirate, zacijelite i krenete dalje.