Nalazite se u novoj vezi koja je veoma uzbudljiva i strastvena te se stvari odvijaju nezamislivom brzinom? Dok se to se može doimati prekrasnim i idiličnim, ipak treba imati na umu da takve veze mogu biti i znak za uzbunu, pogotovo kada je riječ o ljubavnom bombardiranju (eng. love bombing) – uobičajenoj taktici koju koriste narcisi u svojim vezama.

  "Ljubavno bombardiranje je oblik emocionalne manipulacije koji se koristi za stjecanje moći nad osobom obasipajući je nečim što na prvi pogled izgleda kao velika količina naklonosti i pažnje", kaže dr. sc. Spirit, licencirani savjetnik i voditelj OWN's Love Goals za mbg.

Drugim riječima, ljubavno bombardiranje može izgledati kao da vam netko neprestano daje komplimente, stalno želi biti u vašoj blizini ili vas bombardira veličanstvenim gestama i skupim darovima. S obzirom na to da se u takvim situacijama mnogi osjećaju voljenima i obožavanima (što većina i priželjkuje u svojim vezama), teško je uočiti nešto alarmantno u tim potezima.

Zašto se takvo ponašanje smatra lošim i alarmantnim?

Mnogi stručnjaci za odnose smatraju ljubavno bombardiranje nezdravim jer se time drugoj osobi otežava održavanje osobnih granica. Prema psihoanalitičarki Babiti Spinelli, cilj ljubavnog bombardiranja je učiniti da se primatelj pažnje i ljubavi osjeća dužnim ili ovisnim o bombašu ljubavi.

Ovdje je važno ne brkati ljubavno bombardiranje s takozvanom fazom medenog mjeseca u vezi s obzirom na to da tu postoje jasne razlike: "U fazi medenog mjeseca, ljubav se pokazuje željom da se usredotočite na ono što druga osoba voli ili što ju zanima", kaže Spinelli. "Geste obično budu promišljene, a ne s namjerom da impresioniraju." Bombaši ljubavi, s druge strane, obasipat će partnera pažnjom i za zauzvrat očekivati priznanje od svojih partnera, ali i svih drugih. "Ljubavno bombardiranje također se odnosi na kontrolu, stvaranje ovisnosti i idealizaciju", dodaje Spinelli. "Faza medenog mjeseca odnosi se na uzbuđene, rastuće osjećaje nove veze."

Znakovi ljubavnog bombardiranja

Ako partner pokazuje neka od ovih ponašanja, to ne znači nužno da ste 'napadnuti ljubavlju' – ovo su samo nekoliko uobičajenih znakova. "Vjerujte svojoj intuiciji prije svega kada je u pitanju bombardiranje ljubavi", kaže Spirit. "Ako osjećate da nešto nije u redu, onda vjerojatno i je tako."

Što je ljubavno bombardiranje
Pexels 

1. Daju vam stalne i pretjerane komplimente – iako komplimenti mogu biti slatki i laskavi, bombaši ljubavi najčešće pretjeraju s njima te dijele komplimente poput: "Nikad nisam upoznao nikoga ljepšeg od tebe" ili "Moj život je potpun sada kada si ti u njemu"

2. Bombardiraju vas darovima - budući da žele dobiti priznanje za svoju velikodušnost i pažnju, bombaši će često 'bombardirati' svojeg partnera ekstravagantnim darovima. Ovo se u početku može činiti idealnom situacijom, ali na kraju će prijeći na kontroliranje, kritiziranje ili neko drugo zbunjujuće ponašanje ako osjećaju da ne primaju dovoljno zahvalnosti za svoje geste, kaže Spinelli. Na kraju krajeva, važno je da se darovi više odnose na usrećivanje primatelja, a manje na to da se osjećaju obveznima prema darivatelju.

3. Veza je intenzivna i neuravnotežena - brzo se osjećati ugodno s nekim može biti dobar znak, ali izgovaranje "volim te", planiranje susreta s roditeljima, useljenje zajedno ili rano vjenčanje mogu biti znakovi da se vaš partner previše trudi zbližiti prije nego što vas u potpunosti upozna.

4. Očekuju puno pažnje zauzvrat - glavni cilj bombaša ljubavi je druge učiniti zavidnima i pridobiti pažnju i naklonost za sebe. Kada daju darove, komplimente i na različite načine veličaju vezu, očekuju da će biti prepoznati, nagrađeni ili obožavani.

Što učiniti ako sumnjate da vas 'bombadiraju ljubavlju'?

Važno je postaviti jasne i zdrave granice. Prema Spinelli, odbijanje darova, postavljanje ograničenja na vrijeme koje ćete provesti zajedno i odgovaranje na silne tekstove vlastitim tempom su dobra mjesta za početak. "Također možete čvrsto komunicirati da ne želite žuriti u stvari i otići iz veze ako se vaši zahtjevi ne poštuju", dodaje ona.