Odnos s narcisoidnim muškarcem je na početku "opojan", imate osjećaj da ovakvu kozmičku povezanost još niste doživjeli. On je karizmatičan, šarmantan, zanimljiv, pun poštovanja, zaljubljen u vas, ali čim osvoji vaše srce, pokazuje svoje pravo lice. Narcisu nedostaje empatija, oni nikada neće razumjeti vaše osjećaje, sebični su, vole kontrolirati, kritizirati i narušavati samopouzdanje partnera, posebno ako posumnjaju da je uspješniji i bolji od njih u mnogim sferama.

Oni nisu u stanju biti partneri koji vole i podržavaju. Narcisi će koristiti manipulativne taktike kako bi vas držali pod svojom kontrolom, a moguće je da ćete čak povjerovati da ste vi krivi za njihovo ponašanje.

Osobe koje su glavna "meta" narcisoidnih muškaraca su najčešće one koje su imale narcisoidnog roditelja, žene s pretjerano razvijenim osjećajem empatije, osobe koje žrtvuju svoje potrebe naspram tuđih, oni koji ne vjeruju da zaslužuju ljubav i imaju nisko samopouzdanje.

Evo kako prestati privlačiti narcise i sebične partnere:

1. Postavite i držite jasne granice 

U redu je da ste empatični i pažljivi prema drugima - to su osobine vrijedne divljenja. Ali, to nije uvjet da žrtvujete i ignorirate svoje potrebe i želje u ljubavnoj vezi. Ako dopustite loše ponašanje jer ne postavljate granice i ne držite ih se, ostat ćete otvoreni za manipulaciju od strane narcisa. Postavljanje i držanje granica je najmoćniji potez koji možete preduzeti kako biste razbili ovaj obrazac. Narcis će ignorirati i više puta pomicati vaše granice, ali ne odustajte od njih.

2. Nemojte da vas zavara trenutna intimnost

Čak i ako je privlačnost među vama jaka, nikada ne ignorirajte crvene zastavice. Proces upoznavanja bi trebao potrajati. Pričekajte dok vam ne dokaže da može zadovoljiti vaše potrebe i pažljivo ga promatrajte kada dođe do sukoba ili neslaganja. Pogledajte je li sposoban sagledati situaciju iz vaše perspektive.

3. Obratite pažnju na misli i osjećaje koje izaziva u vama

Nakon razgovora s njim stalno preispitujete sebe? Osjećate se nesigurno, uznemireno i kritizirate sebe? Ako stalno preispitujete i krivite sebe, moguće da je narcis već uspostavio kontrolu nam vama i da manipulira. Osjećaj euforije i opsesivno razmišljanje o njemu također može biti znak upozorenja.

4. Postavite zahtjeve i promatrajte kako on odgovara

Narcis neće biti zainteresiran zadovoljiti vaše potrebe. Možda će vam reći da hoće, ali to se nikad neće dogoditi. Narcisi vide vaše potrebe kao konkurenciju svojima.

5. Izgradite svoje samopouzdanje

Počnite sklapanjem sporazuma sa sobom i obećajte da ćete ga se pridržavati. Ako zaboravite ili napravite grešku, počnite iznova. Svaki dan je nova prilika za rad na sebi.