Rođeni smo u vodi, naša su tijela sastavljena od vode. Nije ni čudo što nas toliko privlači - u svim njegovim oblicima. Wallace J. Nichols, autor knjige Blue mind, godinama je istraživao utjecaj vode na naš mozak i otkrio da nas voda smiruje i čini sretnima. Vodom se umivamo, ali ujedno njome se možemo energetski čistiti. U mnogim kulturama koristi se u ritualima.  Predstavljamo tri opcije koje možete izvesti kada ste bez energije, ranjeni, tužni...

1. More

Idite na plažu, zagazite u pijesak bosim nogama. Osjetite kako vam miluje nožne prste. Raširite ih i obratite pozornost na sve osjećaje koje vaša stopala doživljavaju dok pijesak klizi između prstiju. I ne zaboravite duboko udahnuti morski zrak. Kaže se da negativni ioni koje oslobađaju valovi koji udaraju o obalu imaju izuzetno umirujući učinak na naš živčani sustav, dok u isto vrijeme popravljaju naše raspoloženje.

Ako želite nešto odbaciti, idite u vodu. Prisjetite se osobe, događaja... svega što biste željeli ostaviti iza sebe i onda cijelim tijelom zaronite u more. Osjetite kako vam voda miluje kožu, promatrajte kako se mijenja temperatura mora i vašeg tijela dok plivate i kad podižete glavu iz vode... Duboko udahnite i zaronite, zamolite za rastapanje negativnih emocija, kada se vratite na površinu moći ćete osjetiti da je spao određeni uteg. More nas obnavlja i čisti auru. Nosite ovaj osjećaj čistoće sa sobom kroz cijelu godinu. Čak i zimi, možete se prisjetiti ovog osjećaja svaki put kada ste bez energije.

2. Potoci i rijeke

Rijeke i potoci imaju posebnu ljekovitu i pročišćavajuću energiju. Dovoljna je šetnja uz potok ili rijeku. Voda teče od izvora prema ispustu, udara o kamenčiće, savija se, preskače prepreke, stvara vrtloge i nosi sa sobom sve što u nju uđe.

Priuštite si meditaciju uz rijeku ili potok. Sjednite na nasip i zatvorite oči. Slušajte zvuk potoka ili rijeke koja pleše u svom toku. Otvorite oči i pogledajte oko sebe. Vježbajte svjesnost potpunom koncentracijom na svoju okolinu; na protok vode, na njen šum, na osjećaje u tijelu, na ono što čujete u daljini...

3. Vodopad

Slapovi su zasigurno među najljepšim čudima prirode. Stanite pored vode koja juri i promatrajte njen moćni tok od vrha do dna. Zatim zatvorite oči. Pokušajte percipirati sve senzacije koje se nude. Pažljivo slušajte sve nijanse zvuka koje stvaraju kamenje, voda i vjetar. Ako je moguće, stavite dlan ispod vodopada i usmjerite pažnju na svoje tijelo. Kako vaša koža doživljava prskanje vodom? Je li struja prejaka? Mazi li vas? Poprskajte lice ili samo zamislite ovaj vodopad kako teče kroz vaše tijelo i pročišćava vas. Očistite se uz pomoć netaknute prirode. Zatim otvorite oči i ostanite nekoliko trenutaka uz vodopad, zahvalni na novom iskustvu.