Vjerujem da ste ponekad sjedili i jednostavno se zagledali u neku točku u prostoru - to vam je nekog vremena donijelo osjećaj mira i opuštenosti. Osjećali ste se lakše. Možda ste čak intenzivno udahnuli i izdahnuli, a da toga niste bili svjesni. U sljedećoj vježbi naučite kako upotrijebiti prirodnu sposobnost samoiscjeljenja koja umiruje um i vaše tijelo.

Kada se osjećate umorno, preopterećeno, primijetite da previše razmišljate o istoj temi. Kada primijetite da vam je dah ubrzan ili da jednostavno trebate odmor, uzmite vrijeme za sebe, iskoristite ga konstruktivno i napravite ovu vježbicu. 

Počnimo tako što ćete ustati ili se udobno smjestiti u stolicu. Obje opcije su dobre. Osjetite svoja stopala kako dodiruju tlo. Kada ste spremni, u tišini, počnite polako razgledavati sobu u kojoj se nalazite. Ostanite na mjestu, ali slobodno se krećite koliko vam dozvoljava gornji dio tijela. Okrenite glavu, ramena i trup. Gledajte s jedne strane na drugu i gore-dolje. Uzmite si vremena. Što vidite? Obratite pažnju na boje, oblike i teksture. Primijetite što vam se sviđa, a što ne. Sada skrenite pažnju na predmet u sobi koji vam se sviđa i pomaže vam da se osjećate smireno. Duboko udahnite i ostanite fokusirani na taj predmet.

Dubravka Fazlic (3)
Privatni album Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Primijetite kakav se osjećaj u vama budi dok gledate taj predmet. Možda se osjećate dobro, sretno, mirno ili opušteno. Što god da osjećate je ispravno. Ne postoji pravi lili krivi način kako se trebate osjećati. Vaši bi se osjećaji mogli promijeniti, ali za sada, primijetite kako se osjećate kada gledate u taj predmet. Kakve osjećaje od budi u vama. Kad odvojimo vrijeme da razgledamo sobu, često možemo pronaći nešto ili nekoga da nam pomogne da se osjećamo dobro. 

Dakle, sljedeći put kada želite doživjeti ugodne osjećaje, pokušajte ponovo pogledati ovaj predmet. Ovu aktivnost možete isprobati u drugim sobama u kojima se nalazite.