Kada se pogledate ujutro u ogledalo, što prvo vidite?
Što vam najviše privlači pažnju?
Pogledate li se u oči i kažete: Dobro ti jutro. Još jedan dan je pred tobom...
Možda se pitate: Kako se osjećaš?
Ili taj pogled bježi na onu boru između obrva? Analizirate kako vam je koža izgubila sjaj, objesila se? U mislima vrtite obaveze koje tog dana morate obaviti?


Ako vaše tijelo nije ugodno mjesto za vas, naučili ste provoditi vrijeme u glavi. Ocjenjuju nas, svrstavaju u grupe pa i vrednuju na osnovu fizičkog izgleda, oblika tijela... Stalno tražimo nove načine kako bi ispeglale onu boru smijalicu. Podignule guzu, zategnule trbuh, učvrstile ruke. Ne dozvoljavamo sebi uistinu osjetiti kako se osjećamo u svome tijelu. Plašimo se svojih osjećaja. Cijeli naš život se odvija u našoj glavi. Ne znamo kako osjećati. Ne poznajemo svoje osjećaje, plašimo se onih loših. Možda mislimo da će nas preplaviti i jednostavno blokiramo sebe. Kritikom, analizom.

Ali - svoju vrijednost i samopouzdanje ne nalazimo u glavi, u umu, nalazimo ih u tijelu. U osjećajima. Kada sam postigla nešto veliko, kad sam osjetila ponos, osjetila sam ga u prsima. Osjećaj se širio poput toplog žutog oblaka. Kada sam se zauzela za sebe, taj osjećaj sam osjetila u kralježnici. Odmah bih se uspravila. Kada sam završila projekt na kojem sam radila, osjetila sam ugodan osjećaj u grlu. 

Osjećaji su jezik kojim naše tijelo komunicira s nama. Oni nas dovode u čisti prostor izvorne kreacije. U ono mjesto iz kojeg je sve nastalo. Osjećaje osjećamo u tijelu u srcu, i tako svladavamo barijere koje nam um postavlja. Dovoljno dugo smo osjećali iz glave. Prestanimo to činiti. 

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Razmislite i prisjetite se kada vam se pojavila sumnja prema sebi, vašim sposobnostima - bili ste u potpunosti u umu. Unutarnjim dijalogom pokušali ste tu sumnju odagnati. Jeste li tada pomislili na svoje tijelo? Sljedeći se put pokušajte spustiti u svoje tijelo, izaći iz uma i svoju pažnju usredotočiti na otkucaje srca, na stopala. Osjetite sebe u svome tijelu. Primijetite kako se nakon nekog vremena sumnja raspršuje. Vaše tijelo posjeduje inteligenciju i mjesto je svih informacije i doživljaja koje ste proživjeli u životu. Ono ih ne analizira poput uma. Ono stvara svoj jezik. Jezik osjećaja. Dah je taj koji spaja naš vanjski i unutarnji svijet. Naš um i naše tijelo. Sjednite i prepustite se meditaciji uz podršku daha. On spaja um i tijelo i otkriva mjesto vašeg punog potencijala.