Zar će ti zaista cijeli život proći u osuđivanju i ne prihvaćanju vlastitog tijela? U stalnoj potrebi da na njemu nešto izmijeniš, popraviš, zagladiš? Kultura popravaka, peglanja i skrivanja nedostataka na svom je vrhuncu. Razni tretmani, treninzi tijela i uma - sve je podređeno tome da bismo se promijenili i ostvarili sliku onog nekog ideala koji smo stvorili u glavi. 

Bolja guza, punije usne, istaknutije jagodice... Gdje sam tu ja? Zar će mi život proći u tome da čeznem i žudim? U svom tijelu živimo 24 sata na dan. Zapitajte se - odnosite li se prema njemu kao neprijatelju, odbijate li ga ili ignorirate? Ukoliko to činite, zapravo odbacujete sebe. Najčešće popravljamo tijelo u nadi da će nam taj popravak donijeti onaj dašak radosti, sreće i ljubavi za kojom toliko žudimo. 

Kako voljeti sebe nitko nam nije pokazao. Kako biti nježan prema sebi nitko nas nije naučio. Dopustiti si da tugujemo, prihvatimo, razumijemo - ni to nas nisu naučili. Naučili smo što nam je servirano. U školi, u okolini, iz medija. Kako zavoljeti sebe škola je kroz koju sami prolazimo. Najčešće je upisujemo kada imamo sjećaj da smo dotakli dno. Da sve što smo do sada radili ne donosi rezultat. Kad smo sve više opterećeniji, tužniji, razočaraniji... Kad smo se izgubili, a još se nismo ni upoznali kako treba. Kad životarimo, a ne živimo. Kad čeznemo za tuđim, nečim što nije naše i pritom ne uživamo u sebi.

Što je zapravo ispod kože samo vi znate! Onaj trenutak kad si odlučite priznati kako se osjećate, kad odlučite prihvatiti sebe i ne osuđivati se, to je ljubav prema sebi. Voljeti sebe ultimativna je snaga i moć svakog čovjeka. Voljeti sebe na onaj najčišći način, iz srca, znači dopustiti si biti baš ovakav kakav jesi. 

Da si dopustiš da si upravo ovakav, ovakva u ovom trenutku. Da takva živiš i dišeš i da drugima oko sebe dopustiš isto. Poštuješ i sebe druge. Voljeti sebe za mene znači živjeti prisutno u svome tijelu. Osjetiti svoje osjećaje, primijetiti svoje misli. Biti nježna prema sebi i kada je onaj kritičar najglasniji. Osjećati svoje potrebe. Dopustiti sebi živjeti sa svim onim vrlinama i manama. Biti ih svjesna, prihvatiti ih i s tog mjesta započeti promjenu. Razvijati suosjećanje prema sebi. Sve ovo moramo razviti unutar sebe jer vanjski podražaji daju nam tek kratkoročan osjećaj zadovoljenja potrebe za ljubavi, nježnosti, radosti. 

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Osobni razvoj, izraz od kojeg se mnogima diže kosa na glavi, za mene je pojednostavljen termin za upoznavanje sebe, stvaranje odnosa sa sobom i razvijanja ljubavi prema sebi. Prvi korak je osvještavanje svojih unutarnjih potreba.

Ako unutar sebe osjećate metež - sjedite. Zatvorite oči i dišite. Osjećajte svoj dah. Svaki put kada vas misao ponese ponovo osjetite dah.
Umirujemo se.
Osjećamo svoj dah.
Stvaramo odnos sa sobom.
Poštujemo sebe - dajemo si predah od vanjskog svijeta. 
Razvijamo odnos sa sobom.

'Vrijeme je da zavolimo sebe' naziv je interaktivne radionice Dubravke Fazlić, savjetodavne terapeutice, učiteljice mindfulnessa i poduzetnice, koja će se 5. lipnja održati na Sensa wellbeing danu u Maksimiru od 11.45 do 12.30 h u Sensa kutku (kod glavnog ulaza u park). Pridružite nam se jer ćemo na radionici, kroz praksu suosjećanja, razvijati prihvaćanje i graditi odnos prema sebi temeljen na ljubavi.