Odmor na plaži djeluje tako opuštajuće i oživljava, zar ne? Razlozi za to su sljedeći...

UDISANJE ZDRAVOG MORSKOG ZRAKA - Morski zrak toliko je zdrav jer sadrži sitne kapljice morske vode obogaćene solju, jodom i magnezijem koje vjetar i valovi raspršuju u zrak. Poznati kao aerosoli, ubrzavaju našu sposobnost apsorpcije kisika. Negativni ioni također uravnotežuju razinu serotonina, tjelesne kemikalije povezane s raspoloženjem i stresom, zbog čega se nakon odmora osjećate budnije, opuštenije i puni energije!

FIZIČKA AKTIVNOST - Plivanje i druge aktivnosti u mori i na plaži ugodne su i zabavne, bonus je to što su izvrsne kardio vježbe, fantastične za zdravlje srca. Šetnje plažom također neizbježno uključuju hodanje po pijesku ili šljunku što je sasvim dobra vježba za noge.

SMANJENJE STRESA - Plaža je savršeno mjesto za oslobađanje od stresa: ležanje i čitanje knjiga i magazina, umakanje nožnih prstiju u more, hodanje plažom dok vam morski povjetarac puše u lice, spavanje...

VITAMIN D - Užurbani životi i puno vremena rada u zatvorenom prostoru mogu imati štetne učinke na naše zdravlje. Pod uvjetom da koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom i izbjegavate vrućinu za vrijeme ručka, malo izlaganja suncu može poboljšati vaš osjećaj fizičkog i emocionalnog blagostanja. Sunce potiče proizvodnju vitamina D, što našem tijelu omogućuje da dobro iskoristi fosfor i kalcij, potičući jake kosti i diobu stanica.

ljetovanje, plaža
Shutterstock 

LJEKOVITA MOĆ SLANE MORSKE VODE - Jeste li znali da morska voda sadrži oko 3.5% soli i 83 elementa iz periodnog sustava elemenata? Morska voda sadrži veliki broj minerala koje tijelo treba za detoksikaciju. Pospješuje zacjeljivanje rana, ublažava infekcije i simptome artritisa i psorijaze. Poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, smanjuje stres, pomaže u hidrataciji i poboljšanju izgleda kože. 

BOLJI SAN - Morski zrak je pun čestica koji pospješuju apsorpciju kisika i neutraliziraju štetu nastalu prisutnošću slobodnih radikala. To nas čini opuštenijima, odmornijima. 

USPOMENE IZ DJETINJSTVA - Provođenje vremena na plaži općenito vraća sjećanja iz djetinjstva na kopanje u pijesku, gradnju dvoraca od pijeska, igranje u moru, provođenje kvalitetnog vremena s roditeljima i braćom i sestrama. Sretna sjećanja povećavaju osjećaj sreće, samopouzdanja i što je najvažnije, serotonin. 

DIGITALNA DETOKSIKACIJA – Malo vremena za digitalnu detoksikaciju dobro je za um, tijelo i dušu. Studije su pokazale da stalna 'uključenost' dovodi do stresa, gubitka sna i depresije. Odmor na plaži najbolje je vrijeme za isključivanje. Previše je drugih stvari koje bismo radije radili na plaži, uključujući opuštanje i uživanje u čarima prirode.