Narcizam je jedan od poremećaja osobnosti kojeg odlikuju nedostatak empatije i sklonost egocentrizmu. Kao roditelji, narcisi mogu misliti samo na sebe i pokazivanje svojih vlastitih kvaliteta te na svoju djecu gledati kao na produžetak sebe. Samim time mogu uništavati emocije svoje djece i biti nesposobni pružiti emocionalnu podršku.

Najgore jest to što djeca narcisa ne mogu odmah shvatiti kako su postupci njihovih roditelja utjecali na njih – što može imati dugotrajne posljedice u odraslom životu: "Dijete odrasta u kućanstvu u kojem su te osobine stalno prisutne i stoga nema konteksta za razmatranje kako bi se njegov roditelj mogao ponašati drugačije od drugih roditelja", objašnjava psihologinja Meghan Marcum za Insider. No kako dijete postaje odraslo i uspoređuje svoja iskustva sa svojim vršnjacima, znakovi narcisoidnog roditelja, poput pretjerane potrebe za divljenjem i iskorištavanjem drugih, mogu postati očitiji. U nastavku donosimo vam 4 znaka koji upućuju na to da su vaši roditelji narcisi.

Imate osjećaj da je potpora vašeg roditelja uvjetovana 

Narcisi imaju napuhan osjećaj vlastite važnosti, a kao roditeljima bitno im je da se njihova važnost odražava i u njihovoj djeci. Zato im je bitno da djeca rade one stvari koje se njima sviđaju i koje oni odobravaju. Marcum poručuje da je to češće kod narcisoidnih majki nego kod očeva koji koriste otvorenije taktike poput agresije kako bi potvrdili svoju superiornost. Marcum je poručila da narcisi mogu postati ljubomorni ako netko drugi postane centar pažnje, uključujući njihovu djecu, jer im to uskraćuje njihovu potrebu za pretjeranim divljenjem.

Često vam govore da su vaše emocije krive ili pogrešne

Budući da su narcisi hiperfokusirani na sebe, često poništavaju tuđe emocije. Narcisima također nedostaje empatije, pa imaju problema u vezi s vašim emocijama, uključujući one poput straha, tuge ili razočaranja. Kao rezultat toga, oni bi mogli odbaciti vaše probleme ili se fokusirati na sebe, umjesto da vam ponude empatiju ili podršku.

Kao odrasla osoba, stalno sumnjate u sebe

Ako narcisoidni roditelj nastavi poništavati emocije svog djeteta, to može dovesti do stalne sumnje u sebe kao odrasle osobe. "To se događa zato što nije prisutna okolina podrške i ljubavi koja je potrebna za poticanje mentalnog zdravlja", objašnjava Marcum.

Uvijek se osjećate da morate biti najbolja verzija sebe u njihovoj blizini

Ako se osjećate da u blizini svojih roditelja morate 'hodati po jajima' to bi mogao biti još jedan znak da je vaš roditelj narcis. To može dovesti do toga da djeca budu vrlo samokritična, izbjegavaju sukobe i osjećaju se kao da moraju biti savršena u svakom trenutku, što je navika koju bi mogli unijeti u buduće veze. "To dovodi do problema s privrženošću i općenito iskrivljenog pogleda na ono što je tipično i zdravo u odnosima", poručuje Marcum.