Odnos majke i kćeri: Žene koje postajemo

Ima mnogo tipova majki, a svaki na svoj način utječe na odnos i formiranje identiteta kćeri – i kao žene i kao buduće majke. Odabiri partnera, kao i odabiri profesije i prijatelja ili nemanje prijatelja uopće mogu se ponekad povezati s različitim tipovima konfliktnih majki.

Dr. Mia Goldner-Vukov, neuropsihijatrica i doktor medicinskih znanosti te članica Kraljevskog psihijatrijskog koledža Australije i Novog Zelanda, navodi samo neke negativne obrasce o kojima govori na svojim radionicama:

1. Narcisoidna majka

To je tip majke koja ne želi kćer, nego lutku koja je njena narcisoidna ekstenzija, što znači: Ti si sve što sam i ja ili ono što sam ja željela biti, a nisam uspjela. Na primjer, majka nije uspjela postati liječnica i onda vrši pritisak na kćer da studira medicinu iako ona ima talent da postane slikarica ili sportašica. Kći rano nauči da će biti voljena samo ako joj je život kao kazališna predstava i počinje igrati uloge tako što je i u svojim odnosima s ljudima površna, šarmantna, ali prazna, neispunjena i nezadovoljna.

2. Majka kontrolor

U ovakvom odnosu kći u odrasloj dobi postaje sklona anksioznosti, povlači se ili ulazi u ulogu buntovnika. Odabir partnera može biti sličan ranijoj ulozi majke, tj. kći bira onoga tko će je kontrolirati. Ako je kći ušla u ulogu buntovnika, sklona je imati više partnera i ne upušta se u dublje emotivne veze. Većinu svog života provodi u strahu da će je netko kontrolirati, što može prouzročiti probleme u odnosima s prijateljima i na poslu. Sa svojom kćeri bit će kontrolirajuća ili neće postavljati nikakve granice.

3. Majka kojoj je važna društvena uloga i 'što će susjedi reći'

Majci je važno kakav će dojam kći ostaviti na njene prijatelje i društvenu sredinu. Ako je kći uspješna u sportu, umjetnosti ili u školi, to je majci najvažnije. Divljenje drugih majci podiže samopoštovanje. Kći razvija lažnu osobnost, gubi individualnost i kreativnost, ima problem u donošenju odluka. U odabiru partnera ima ulogu da bude izabrana, ljubav i sustav vrijednosti nisu joj važni jer nije naučila imati svoj stav. To vodi prema depresiji i nezadovoljstvu životom.

4. Majka koja guši

Pomaže kćeri i onda kad ona to ne traži. Kao osoba, majka je bez identiteta, bez osobnih ostvarenja. Dovoljno joj je da bude samo kućanica i majka. Majka ne prepoznaje i ne prihvaća svoje osjećaje, negira ljutnju i neraspoloženje. Ona ne dopušta kćeri da odraste i formira vlastitu osobnost – kod kćeri podržava infantilnost i ona obično postaje „poslušno“ dijete, uspješna u školi i dobiva etiketu „zrele osobe“.

Kći se ne razvija kroz odnos s majkom koji njeguje slobodnu volju, izražavanje osjećaja i zdravih konflikata koji vode prema spoznaji života i osobnih stremljenja. U izborima, odabire profesiju koju majka nameće, kao i partnera za kojeg majka smatra da je vrijedan jer je uspješan u društvu.

5. Majka zavodnica

Ova majka zavodi sve ‒ prijatelje, kolege, čak i mladiće svoje kćeri. Ona je nesigurna kao žena, trudi se biti moćna, i to kroz seksualnost. Sklona je promjenama raspoloženja i eksplozijama bijesa. Majka i kći žive u strahu jedna od druge i lako ulaze u konflikte zbog kompeticije. Kći od majke dobiva poruku da seksualnost može biti problem jer vodi prema destrukciji.

Odnos majke i kćeri: Žene koje postajemo

Što znači biti dobra majka?

Kako prevladati konflikte i ostvariti zdrav odnos i komunikaciju s djetetom