Na što se misli kad se kaže - važno je prihvatiti sebe? Prihvaćanje se često krivo razumije. Što je prihvaćanje? Prihvaćanje je sredina između reakcije vođene emocijom i potiskivanja emocija. Nekima bi to mogao biti izgovor za izbjegavanje osobne promjene. 'Ako se prihvatim takav kakav jesam, nikada se neću i ne trebam potruditi promijeniti'. Ovaj stav proizlazi iz pretpostavke da su prihvaćanje i pristanak isto, i da prihvaćanje podrazumijeva odustajanje od promjene. 'Ako se prihvatim ovakvom kakva jesam, uvijek ću biti ovakva'. Upravo je suprotno. Ako se ne prihvatimo ovakvi kakvi jesmo, nikada nećemo imati priliku saznati tko smo i nećemo znati što bismo trebali promijeniti. 

Prihvaćanje je prvi korak prema boljem poznavanju sebe i iskazivanju ljubavi prema sebi. Kada stignemo do ovog trenutka moguća je značajna promjena. Prihvaćanje je naša spremnost da vidimo činjenice koje su ispred nas onakvima kakve jesu. Da priđemo problemu, izazovnoj situaciji, umjesto da potiskujemo, ignoriramo ili bježimo od istih. Kada negiramo ili ignoriramo vidjeti stvarno stanje, promjena i rast su blokirani. 

Temelj istinske promjene je prihvaćanje. Jeste li se ikada zapitali - poznajem li ja sebe zapravo? Znam li kako želim živjeti? Sviđam li se sam/a sebi? Imam li hrabrosti upoznati sebe? Svoje želje?

Važna pitanja. Samorefleksija je naš vrijedan resurs koji možemo prakticirati kao samocoaching. Pomoću njega učimo o sebi. Prihvaćamo se, mijenjamo se, otkrivamo svoje potencijale. Važna je i zanemarena. Otvorite se i pristupite joj na mindfulness način. Otvorena srca, radoznalo i bez osuđivanja. Nježno. To ste vi u odrazu. Imajte na umu da je svako iskustvo, misao, emocija prolazna. Mi im dajemo vrijednost. Jedino je promjena stalna.

DUBRAVKA FAZLIĆ
Privatna arhiva Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Često projurimo kroz iskustvo, ne osvrćući se na njega. Ne zapitamo se što smo naučili, kako smo se osjećali, ne upoznajemo sebe, ne gradimo se. Svjesna pitanja koja postavljamo sebi pozivaju nas da pogledamo unutar sebe. Najvažnija osoba koju vrijedi upoznati u životu ste vi. Ta osoba čiji odraz vidite u ogledalu svako jutro. Osobni razvoj i upoznavanje sebe je dio mentalne higijene.

Neka od pitanja koja si možete postaviti za samorefleksiju:

1. Što najteže prihvaćam kod sebe?
2. Koji “okidač” se u meni aktivira kada se u razgovoru osjećam “kao da me napadaju”?
3. Što najviše volim kod sebe?
4. Koje svoje potrebe zanemarujem?
5. Kako izgleda moje “sretno mjesto”? Mogu li ga vidjeti, osjetiti sada?
6. Postoji li neki dio mene koji se poput udice zakačio za osjećaj krivnje ili srama?

Postoji divna i jednostavna vježbica kada ulovimo sebe da se vraćamo starom obrascu. Kad kritiziramo sebe, umanjujemo svoju vrijednost, ne dajemo značaj onome što smo napravili, ignoriramo vlastita postignuća, bježimo od sebe...

PREPOZNAJ što se događa.
DOZVOLI da bude tu što je prisutno.
ISTRAŽI pažljivo i nježno.
NJEGUJ svojim prisustvom.

Kada postanemo svjesni trenutka u kojem živimo izoštrimo svoja čula za njega. Postajemo spremni i otvoreni za mindful život. U njemu primjećujemo svoje emocije, dopuštamo im prisutnost bez da reagiramo na njih i da se vežemo. Postajemo svjesni sadašnjeg trenutka.