Mindful seks možda zvuči daleko od načina na koji zamišljate dobar, strastven odnos, no studija objavljena u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy sugerira da zadržavanje svjesnosti tijekom seksa zapravo može učiniti vaše iskustvo boljim.

Naime, istraživači su proučavali ponašanje 200 ljudi - svi su bili u braku, heteroseksualni i u dobi između 36 i 60 godina. Kako bi procijenili njihovu sposobnost da ostanu potpuno svjesni i prisutni tijekom seksa od sudionika je zatraženo da navedu koliko su povezani s izjavama poput "Obraćam pažnju na seksualne senzacije" i "Obraćam pažnju na svoje emocije tijekom seksa". Također su odgovarali na pitanja o svom seksualnom životu, o svojim odnosima i o sebi.

Istraživači su otkrili da su oni koji su prakticirali mindfulness tijekom seksa osjetili više seksualnog zadovoljstva. Studija je zaključila da "bavljenje mindfulnessom/svjesnošću može riješiti neke probleme koje ometaju seksualno iskustvo." U osnovi, prakticiranje seksualne svjesnosti iskorjenjuje stvari koje seks često čine stresnijim, poput tjeskobe, straha i stida.

"Seks kao čin nije kompliciran, ali svjesni seks, seks sa svjesnošću, često zahtijeva ogromnu hrabrost, strpljenje i spremnost da se družimo u našoj ranjivosti", piše Yael Shy, osnivačica MindfulNYU, za mbg. "Mindful seks znači dopustiti sebi da budemo viđeni i biti voljni te istinski vidjeti drugu osobu ili druge ljude."

Kako biste počeli prakticirati svjesnost tijekom seksa, znanstvenici predlažu da se usredotočite na disanje i pokušate biti svjesniji svojih osjetila. Seksualna terapeutkinja Jessa Zimmerman kaže da biste također trebali izbjegavati biti previše orijentirani na ciljeve (poput fokusiranja na orgazam) i pokušati distancirati svoj um od prošlih seksualnih iskustava.

To ne znači da do orgazma neće doći, dapače. Laurie Mintz, profesorica psihologije na Sveučilište Florida i autorica Vodiča za strastveni seks 'A Tired Woman's Guide to Passionate Sex' tvrdi: ''Istraživanja sugeriraju da je dio vašeg svjesnog mozga koji se isključuje neposredno prije orgazma isti dio koji se isključuje kada meditirate, intenzivno se koncentrirate ili ste na neki drugi način svjesni''. 

Zaustavite um kada odluta ili se počne brinuti o nečemu i vratite ga na ono što se trenutno događa u vašem tijelu. Ako vam se ideja o mindful seksu i dalje čini neizvedivom, počnite s malim koracima – poput fokusiranja samo na osjet dodira tijekom spolnog odnosa.