Japan se već dugo smatra zemljom s najdugovječnijim stanovništvom na svijetu, a poznat je i kao jedna od ‘plavih zona’ gdje mnogi ljudi dosegnu i preko 100 godina. Što je zapravo tajna dugog života u Japanu? Nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost Michiko Tomioka otkrila je za CNBC Make It koje namirnice Japanci konzumiraju gotovo svakodnevno i koje im donose izvanredne zdravstvene koristi.
‘Svaki put kad se vratim u Japan, zadivi me vitalnost starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovječnosti su svjesna ishrana i držanje Ikigaija, japanskog pojma koji u prijevodu znači pronalaženje svrhe života’, kaže nutricionistica.
Ovo je 8 namirnica koje Japanci jedu svaki dan i koje su temelj njihove dugovječnosti.
1. Mahunarke
Mahunarke, uključujući soju, grah, leću ili slanutak, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima. Zasitne su i mogu uspješno zamijeniti meso.
2. Alge
U Japanu se morska trava, poznata kao kaiso, nalazi u mnogim jelima.
Ovaj aromatični i održivi sastojak ima brojne nutritivne prednosti, ima nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vlakana. Sadrži brojne vitamine i minerale poput joda, željeza, kalija, magnezija, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.
3. Fermentirana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se dodaje juhama), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće od rižinih mekinja).
Fermentirana hrana bogata je probioticima koji pomažu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Korisna je svaka vrsta fermentirane hrane, pa i ona iz domaće kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mlijeko i kefir.
4. Matcha čaj
Matcha je fini prah zelenog čaja, poznat po svojim brojnim dobrobitima. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine te polifenole s protuupalnim djelovanjem. Ovi spojevi su bogati antioksidansima, tvarima koje štite stanice.
5. Shiitake gljive
Shiitake gljive glavni su sastojak mnogih japanskih jela. Ove gljive sadrže proteine i vitamine D i B. Također sadrže lentinan, polisaharid koji pomaže u borbi protiv upala.
6. Tofu
Tofu, biljni sir od soje, izvrstan je izvor proteina i jedna je od osnovnih namirnica japanske kuhinje. Ne sadrži kolesterol i svestran je pripravak koji se može dodati mnogim jelima.
7. Đumbir
Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Dobar je za imunitet i koristan za metabolizam, a ujedno dodaje okus kulinarskim pripravcima i štiti hranu od kvarenja.
8. Sezam
Prema Michiko, sjemenke sezama mogu napraviti razliku u jelu. Kaže da umjesto ulja u prženom povrću koristi mljevene sjemenke sezama kako bi iskoristila sve njihove blagodati za zdravlje.
Sjemenke sezama obiluju vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola koji su dobri za kontrolu razine kolesterola.