Koristio se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini

Retinoli, skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, poznati su po pomlađujućem djelovanju. Ipak, koliko god su dobri za kožu jer je zaglađuju, ublažuju upale i djeluju pomlađujuće, jednako su i odgovorni za suhoću, crvenilo i iritacije kože nekih žena. No, dobra vijest je na vidiku: znanstvenici su pronašli i više nego dostojnu zamjenu za retinol – nježniju, višestruko upotrebljivu i jednako učinkovitu.

Botanički ekstrakt azijske biljke ljeskovitog djeteljnjaka (Psoralea corylifolia), često korišten u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, postiže potpuno isti učinak kao retinol, objavila je prošlog ljeta grupa dermatologa.

Konkretnije, novootkriveni „biljni retinol“, nazvan bakuchiol, jednako djelotvorno kao i derivat vitamina A stimulira obnovu stanica, ublažava bore i linije, potiče proizvodnju kolagena, poboljšava čvrstoću kože, ublažava hiperpigmentacije – i to bez nuspojava, navodi se u znanstvenom časopisu British Journal of Dermatology.

Ujedno, otkriveno je da je ovaj ekstrakt, koji se dobiva iz sjemenki i lišća biljke, koristan, baš kao i retinol, za njegu kože s aknama zbog svog antibakterijskog djelovanja.

Rezultati isti, ali s puno manje nuspojava

„Bakuchiol je u recentnim istraživanjima postigao klinički komparabilne rezultate kao i retinol tijekom 12 tjedana korištenja, a s puno manje nuspojava koje često vežemo uz retinol, kao što su crvenilo, ljuštenje i suhoća kože“, navodi Jelena Skendžić, vlasnica domaćeg brenda Skintegra, koja kreira novi proizvod upravo na bazi ove biljke.

„Riječ je o sastojku koji je funkcionalno analogan retinolu, no s njim nema nikakve strukturalne sličnosti pa samim time ni negativnih učinaka na kožu poput povećane fotoosjetljivosti te se može bez rizika koristiti i na osjetljivoj koži s vidljivim znakovima starenja, aknama i hiperpigmentacijama.“

Ovaj tzv. fitoretinol ili biljni botoks, kako ga neki nazivaju, može se, primjerice, iskušati u Biossance serumu za sve tipove kože Squalane + Phyto-Retinol (Sephora, 78 dolara) koji obećava ublažavanje linija i bora, ujednačenje tena i poboljšanje teksture čak i osjetljive kože ili u Bioderminoj Sebium Global kremi (98 kn) za kožu sklonu aknama, dok se u Skeyndorovu Power Retinol serumu za pomlađivanje i obnavljanje kože (466 kn) bakuchiol kombinira s retinolom.

„Pokazalo se da bakuchiol djeluje poput retinola, ali ujedno i kao njegov stabilizator, čime se produljuje djelovanje i efikasnost tretmana retinolom“, navodi Alica Zver, brend menadžerica za Skeyndor.

Polihidroksilne kiseline - blaga alternativa AHA kiselinama

Konoplja - bogato ulje koje usporava starenje

Hamamelis - prirodna njega problematične kože