Odlična zamjena za termalne vode i klasične tonike

Ova temeljito istražena biljka žutih cvjetića sadrži brojne komponente koje odlikuje snažno protuupalno, antioksidativno i regenerativno djelovanje, što je čini pogodnom za njegu svih tipova kože.

„Zahvaljujući galičnoj kiselini i taninu, njegovim moćnim protuupalnim sastojcima, kao i antioksidansima koji preveniraju širenje upale i neutraliziraju slobodne radikale, kozmetička industrija koristi hamamelis (uglavnom u obliku hidrolata ili cvjetne vodice) u tret­manima za njegu masne i mješovite kože sklone aknama te osjetljive kože odraslih, djece i beba sklone ekcemima i iritacijama, kao i niza upalnih stanja poput atopijskog dermatitisa“, objašnjava aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović, vlasnica wellness studija Laurus Slow Spa. Ističe da hidrolat hamamelisa može biti odlična zamjena za termalne vode i klasične kozmetičke tonike.

Sužava pore i smiruje upale, a ne isušuje kožu

Dokazano je da hamamelis regenerira kožu i djeluje adstringentno – sužava pore i smiruje upale, pa može spriječiti bakterije, uzročnike akni, da prodru u pore i izazovu upalu – a pritom ne isušuje kožu. Usto, znatno ublažava crvenilo nastalo zbog vrućine, sunčanja, ozljede ili iritacije.

Njegovu snagu crpi Muradov Acne losion za čišćenje masne kože (169 kn) pa dezinficira, reducira proizvodnju sebuma i potpomaže sužavanje pora, kao i Dr Stribor SOS krema (72 kn) koja se preporučuje za njegu suhe kože sklone atopiji, ali i tretman pelenskog osipa.

No, hamamelis se ne koristi samo za njegu osjetljive i problematičnom kožom. Naime, španjolski znanstvenici iz Instituta za ispitivanje kemikalija i okoliša svojim su istraživanjem dokazali da štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, posebno UV zračenja, tako što neutralizira štetne slobodne radikale i prevenira razvoj melanoma. Nadajmo se da ćemo ga uskoro vidjeti i u kremama za sunčanje.

Bakuchiol - biljna zamjena za retinol

Polihidroksilne kiseline - blaga alternativa AHA kiselinama

Konoplja - bogato ulje koje usporava starenje