Nanosite kremu sa zaštitnim faktorom kako biste zaštitili kožu. Konzumirate hranu bogatu probioticima kako biste nahranili crijeva. Držite vitamin C pri ruci kako biste ojačali svoj imunološki sustav - ali što aktivno radite da zaštitite svoj mozak?

Naravno, ne možemo zanemariti pravilnu zdravu prehranu i važnost redovitog rasporeda spavanja, no još jedna stvar mogla bi pomoći u sprječavanju demencije

Ne morate trčati maraton ili dizati teške utege da biste trenirali svoj mozak (naravno, osim ako to ne želite). Radije razmislite o dodavanju plesa svojoj rutini vježbanja. Psihijatrica Kat Toups, u mbg podcastu rekla je kako ova jednostavna vježba može čak biti korisna metoda terapije za one s demencijom (uz one koji je pokušavaju spriječiti). 

"Ples, posebno tango, može biti od velike pomoći za osobe s demencijom", kaže Toups. Jedan čimbenik koji utječe na ovu korelaciju je činjenica da je tango ples za dvoje. "To vam daje dodatnu razinu stimulacije mozga", kaže ona.

Naravno, kretanje je općenito izvrsno za naš mozak, ali tango (i drugi plesovi s partnerom) također ojačava naše društvene veze. “Znamo da je društvena povezanost nešto što zapravo omogućava dulji život i bolje starenje”, dodaje Toups. A socijalna izolacija povezana je s većim rizikom od razvoja demencije.