Svaka je ljubavna veza drugačija pa je teško dati jedan univerzalan savjet za doživotno, sretno partnerstvo. Poznata psihoterapeutkinja i stručnjakinja za odnose Esther Perel ipak ima jedan savjet koji parovima pomaže u njegovanju povezanosti, bilo kod onih koji su tek započeli odnos i kod onih koji su godinama zajedno. Možda sada očekujete jedan od klasičnih savjeta - poboljšajte komunikacijske vještine ili održavajte ljubavnu i seksualnu iskru živom odlaskom s partnerom na neko mjesto gdje još niste bili - i iako su to također važni načini održavanja bliskosti, Perel je u podcastu za portal mindbodygreen predložila nešto puno jednostavnije - ples.

Kako ples može koristiti odnosima

Bez obzira na dob ili fazu veze, Perel tvrdi da je ples ključan za uspješno, zdravo partnerstvo. "Ples je usklađivanje, kod plesa postoji neverbalno usklađivanje s ritmom drugog, tijelom drugoga, kretanjem drugog ", smatra Perel. 

Drugim riječima, ples vam može pomoći da se povežete sa svojim partnerom bez riječi. Tijekom plesa postoji kontakt očima, postoji živost i postoji osjećaj povjerenja i otpuštanja — sve to, kaže Perel, može potaknuti bliskost. To potvrđuju i istraživanja, budući da studija iz 2015. u časopisu Biology Letters ukazuje da ples jača i društvene veze među prijateljima.

par, ples, ljubav
Shutterstock 

Također, ples budi u vama radost: "To je jedina stvar koju ne možete raditi i biti tužni u isto vrijeme", kaže Perel. "Možete slikati i plakati; možete pisati i plakati; možete slušati glazbu i plakati; ali ne možete plesati i plakati... Ples vas ispunjava energijom. Oživljava vas., tvrdi psihoterapeutkinja pozivajući parove da se posvete plesu jer upravo će to produbiti odnos, bez obzira na dob, talent za ples ili fazu veze.