Iako većina pića sadrži šećer, umjetne zaslađivače i/ili druge aditive, postoji pregršt pića koja su izuzetno korisna za vaš mozak. Ovo su tri favorita američke neuroznanstvenice Kristen Willeumier, napisala je za portal mbg.

1. Kokosova voda

Zamislite kokosovu vodu kao izvorno sportsko piće iz prirode. Napitak, koji se nalazi u plodu kokosa, sadrži elektrolite bez sintetičkog šećera, umjetnih boja i drugih dodataka koji se nalaze u komercijalnim sportskim pićima.

Kokosova voda također sadrži antioksidanse poput vitamina C koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa. Prema istraživanju, ovo piće također može smanjiti šećer u krvi, krvni tlak i nezdrav kolesterol i trigliceride. Mislim da je okus kokosove vode jako osvježavajuć i pruža vam bogat okus bez šećera ili umjetnih zaslađivača.

voda
Shutterstock 

2. Čaj

Stalno pijem čaj. Ne samo zato  što volim okus, već je i sam postupak pripremanja i konzumiranja čaja izuzetno opuštajući - vjerojatno zato je to stoljećima bio ritual u dijelovima Azije. Moji omiljeni čajevi su organski zeleni čaj, metvica i crni čaj od začina cimeta bez kofeina.

Čaj također ima nevjerojatne blagodati za vaš mozak. Pijte zeleni, crni i oolong čaj i možda ćete uspjeti spriječiti pad kognitivnih sposobnosti za čak 50 posto, pokazalo je nedavno istraživanje. Druge studije pokazale su da zeleni čaj može smanjiti razinu anksioznosti, poboljšati pamćenje, izoštriti pozornost te pojačati cjelokupni rad mozga i povezanost (s cijelim organizmom).

Pijenje samo pola šalice zelenog čaja dnevno može smanjiti rizik od demencije i depresije, dok istovremeno smanjuje proizvodnju hormona stresa kortizola. Zapravo, ljudi koji redovito piju zeleni čaj mogu smanjiti depresiju za čak 21 posto, prema istraživanjima. Istraživači kažu da je to ekvivalent vježbanju od 2,5 sata tjedno.

Nevjerojatne kognitivne prednosti čaja možete djelomično pripisati epigalokatehin galatu (EGCG), antioksidansu koji se prvenstveno nalazi u zelenom čaju, ali i u crnom, bijelom i oolongu. EGCG pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa dok se bori protiv upala, a dokazano je da proizvodi moždane valove povezane s opuštanjem i budnošću. Iz tih se razloga pokazalo da čaj, posebno zeleni, pomaže u prevenciji raznih stanja, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, pretilost i neurodegenerativne poremećaje poput Alzheimerove bolesti.

Zeleni, crni, bijeli i oolong čaj također sadrže L-teanin, aminokiselinu koja pomaže opuštanju središnjeg živčanog sustava. I premda ne uključuju ni blizu količine kofeina koji se nalazi u kavi, ovi čajevi sadrže malu količinu kofeina, što pomaže povećati budnost i poboljšati naše raspoloženje.

Biljni čajevi također igraju zaštitnu ulogu u mozgu. Prema istraživanju, sposobni su za borbu protiv neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolest. Za optimalne zdravstvene beneficije izbjegavajte dodavanje mlijeka, šećera ili umjetnih zaslađivača u čaj.

3. Zeleni sokovi

Volim zeleni sok i pijem svaki dan jedan, bez obzira na sve. Zeleni sok nastaje prešanjem cijelog, svježeg zelenog povrća kroz sokovnik. Bogat je izvor vitamina, minerala, antioksidansa, enzima i fitokemikalija, što ga čini hranjivim izborom napitka.

Zeleni sok je također prepun klorofila, pigmenta koji biljkama daje zelenu boju, što pomaže u detoksikaciji i oksigenaciji krvi i smanjuje upalu.

Vaše tijelo također bolje apsorbira mikrohranjive sastojke u zelenom soku nego što to čini iz istog zelenog povrća prije nego što ode u sokovnik. To je zato što prešanje povrća u sok razgrađuje stanične stijenke i škrob, omogućujući da se hranjive tvari lakše apsorbiraju. Štoviše, zeleni sok ne sadrži vlakna koja se mogu vezati za mikrohranjive sastojke i prouzročiti da prolaze kroz naš probavni trakt bez apsorpcije.

Zeleni sok nije zamjena za jedenje zelenog povrća. Umjesto toga, zamislite zeleni sok kao dobru opciju kada želite nešto aromatično, hidratantno i super zdravo.

Svakodnevno pijem gotovo pola litre zelenog soka, koji napravim kod kuće u svom sokovniku. Možete koristiti bilo koje zeleno povrće koje želite, uključujući kelj, celer, špinat, blitvu, rikolu, brokulu, pšeničnu travu, peršin, krastavac i kupus. Iako je moj sok prvenstveno povrće, dodat ću porciju voća, koja može uključivati borovnice, maline, jagode, mango, ananas, breskve, kruške ili jabuke.

Još nekoliko savjeta za sokove:

• Pazite da vaš sok sadrži više zelenog povrća nego voća, a da potonje sadrži više šećera i kalorija.

• Popijte sok u roku od trideset minuta nakon pripreme kako biste spriječili gubitak hranjivih sastojaka izloženošću kisiku.

• Operite sve proizvode prije rađenja soka i koristite samo organsko voće i povrće kako biste osigurali da zeleni sok ne sadrži pesticide i druge toksine.

• Mijenjajte vrstu voća i povrća koje upotrebljavate za optimalnu raznolikost mikronutrijenata.

• Uložite u sokovnik. Iako možete koristiti blender, on neće ukloniti vlakna ili pulpu, pa će vaši proizvodi biti samo pasirani, a ne iscijeđeni.

• Kada kupujete zeleni sok u kafiću, pripazite da pripremaju svježi sok za svaku narudžbu i da ne uključuju dodane šećere, zaslađivače ili druga sladila.