Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MEDITACIJA SVJESNOG JEDENJA: Naš odnos prema hrani pokazuje nam kakav odnos imamo prema sebi

Autor Dubravka Fazlić

DUBRAVKIN MINDFUL DNEVNIK ovog je tjedna posvećen hrani. Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica uči nas kako usporiti, kuhati i jesti svjesno, uključiti sva osjetila i više uživati u procesu

 žena jede jabuku.jpg Izvor: Pexels

Veliki dio svoga života provela sam trčeći negdje. Njegovala sam model 'prvo skoči pa onda reci hop'. Nisam mogla biti na jednom mjestu. Stalno sam nešto morala raditi da bih se osjećala korisno. Sjediti i ne raditi naizgled ništa, u mom sustavu vrijednosti se činilo kao totalno gubljenje vremena. 

Sjećam se svoje borbe u prvim meditacijama i kako je to izgledalo te koliko sam se vrpoljila i što je onaj unutarnji glas u meni govorio: 'Ovo je glupo. Što će ti ovo? Ma kako da ja primijetim svoj dah? Dišem i to je to.'

Svakodnevnom formalnom praksom stekla sam naviku i novu vještinu. S vremenom sam shvatila da sam veliki dio svoga dana na autopilotu i u velikim mislima. Nisam prisutna u sadašnjem trenutku. Svugdje sam, samo ne ondje gdje bih trebala biti. 

Sada zaista mogu sjediti u miru. Promatrati i primijetiti misli koje stalno vrtim po glavi. Koje navike vežem uz njih. Primjećujem fine senzacije svog tijela, što mi odgovara, a što ne. Ne skačem s jedne obaveze na drugu. Ne dovedem se više do stanja totalnog umora kada mi misli rade tolikom brzinom da se ne mogu opustiti. Vježbanjem dobivam bolje rezultate. Hrana mi ima bolji okus.

Većina nas kuha bar jedan obrok dnevno. Ovo je idealan način da bez misli da nešto moramo, prigrlimo za sebe novi način svjesnog života i polako naučimo novu vještinu. Naš odnos prema hrani pokazuje nam kakav odnos imamo prema sebi. Praksa svjesne konzumacije jela može nam donijeti svjesnost o našim reakcijama, mislima, osjećajima, motivaciji i uvid u izvor zdravlja i zadovoljstva.

Često kada jedemo, gledamo televiziju ili mobitel u ruci. To su distrakcije koja nas ometaju u uživanju u okusima. Upravo ovo “nedužno ponašanje”, koje nazivamo 'nesvjesno konzumiranje hrane' povezano je s prejedanjem, stresom i povećanom anksioznosti.

 DUBRAVKA FAZLIĆ
Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica
Izvor: Privatna arhiva

Postoji način kako mindfulness može postati važna podrška u vašem životu. Uključite ga u sve aktivnosti koje radite. Kuhate. Jedete. Kada primijetite da ste odlutali mislima, postanite toga svjesni i vratite ih na sadašnji trenutak. Osjetite dršku noža ili kuhače u ruci. Čujte kakav zvuk čujete kada prerežete mrkvu ili luk. Nagnite se iznad lonca i osjetite miris juhe koju kuhate. Osjetite zrnca soli među prstima dok je stavljate u umak.

Osjetite težinu vilice u ruci dok je prinosite ustima. Pomirišite hranu koju unosite u sebe. Osjetite kako se slina stvara u vaši ustima.
Osjetite kakve je teksture svaki zalogaj. Svjesno žvačite. Usporite. Osjetite okuse koji vaši okusni poljupci raspoznaju.

Ako se do sada niste susreli s mindfulnessom, a vaša vječna tema su dijete i kako izgubiti kilograme, poslušajte svjesnu meditaciju ili se pridružite radionici 'Svjesno jedenje' koja će se održati 3. studenog od 18 do 20 sati. Više informacija na [email protected]

Slatka meditacija
Izvor: Youtube

Izdvojeno za vas...

Najnovije