Meditacija je aktivnost koja nas dovodi do svjesnosti o sebi, svojem stanju, o okolini. Meditirati može svatko, svakoga dana, na mnogo načina. Prakticiranjem mindfulness meditacije dugoročno događa se promjena u aktivnosti mozga. Zabilježeno je povećanje aktivnosti u dijelu mozga koji je aktivan kada doživljavamo ugodne emocije. Osim promjene aktivnosti, istraživanja pokazuju i promjene u samoj strukturi mozga pa se tako prakticiranjem mindfulnessa povećava i gustoća sive tvari u hipokampusu i frontalnom režnju što rezultira uspješnijim učenjem, pamćenjem, svjesnijim odabirima ponašanja. 

Zabilježeno je također smanjenje aktivnosti simpatičkog živčanog sustava što vremenom dovodi do smanjenja tjeskobe, depresije, stresa i boli.

Kako prakticirati mindfulness meditaciju:

1. Umiri se. Pronađi mirno mjesto. Sjedni na stolicu ili fotelju. Uspravi leđa. Opusti ramena i trbuh. Smjesti dlanove na svoja bedra. Stopala su opuštena na podu.

2. Diši. Zatvori oči. Duboko udahni kroz nosnice i izdahni. Osjeti kako zrak ulazi kroz tvoje nosnice. Sa svakim udahom osjeti hladnoću zraka dok ulazi kroz nosnice i kako je zrak topao kada izlazi kroz nosnice. Slobodno diši. Prati svoj prirodni ritam disanja. 

3. Ostani u fokusu. Misli će dolaziti i odvlačit će te u svoj svijet. Izgubit ćeš fokus usmjeren na disanje. Kada se to dogodi, primijeti da si odlutao i vrati pažnju ponovno na dah. Možeš i mentalno brojati. Udah (1,2,3,4). Izdah (1,2,3,4).

4. Kada si spreman - otvori oči. Primijeti zvukove iz okruženja koji dolaze do tebe. Primijeti kako se osjećaš sada? kako osjećaš svoje tijelo? primijeti svoje misli i emocije. 

5. Odvoji 10 minuta. Svakodnevnom vježbom 10 - 20 minuta osiguravaš si maksimalne dobrobiti mindfulness prakse. Odvoji vrijeme za sebe. Jer ti to zaslužuješ.