Povišen kolesterol predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, odnosno povećava rizik od srčanog udara.  Nepravilna prehrana i prekomjerna tjelesna masa i debljina neki su od najčešćih razloga povećane razine kolesterola u krvi. Lijekovi mogu pomoći u poboljšanju vašeg kolesterola, ali ako biste najprije radije promijenili način života, isprobajte ovih pet zdravih promjena. Također, ako već uzimate lijekove, ove promjene mogu poboljšati njihov učinak na snižavanje kolesterola.

1. Jedite hranu koja je dobra za vaše srce
Zasićene masti, koje se prvenstveno nalaze u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, povisuju kolesterol. Smanjenje konzumacije zasićenih masti može smanjiti razinu lipoproteina male gustoće (LDL), odnosno "loš" kolesterol, kako je objašnjeno na stranicama Mayoclinic.org

Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline ne utječu direktno na LDL kolesterol, ali imaju druge dobrobiti za zdravlje srca, uključujući smanjenje krvnog tlaka. Hrana s omega-3 masnim kiselinama uključuje losos, skušu, haringu, orahe, sjemenke lana...

Povećajte unos topivih vlakana (pektin) jer ona mogu smanjiti apsorpciju kolesterola u krvotok. Topiva vlakna nalaze se u namirnicama kao što su zobene pahuljice, grah, prokulice, jabuke i kruške.

Prehrani dodajte proteine sirutke. Naime, studije su pokazale da protein sirutke snižava i LDL kolesterol i ukupni kolesterol, kao i krvni tlak.

2. Povećajte tjelesnu aktivnost
Tjelesna aktivnost uvelike pomaže reguliranju kolesterola. To može uključivati svakodnevnu brzu šetnju nakon ručka, vožnju biciklom na posao, bavljenje omiljenim sportom. U svakom slučaju, kretanje je nužno!

3. Prestanite pušiti
Dobrobiti se pojavljuju brzo: 

Unutar 20 minuta nakon prestanka pušenja, vaš se krvni tlak i otkucaji srca oporavljaju od skoka izazvanog pušenjem.
Unutar tri mjeseca nakon prestanka pušenja, krvotok i funkcija pluća počinju se poboljšavati.
Unutar godinu dana nakon prestanka pušenja, rizik od srčanih bolesti upola je manji nego kod pušača, piše Mayoclinic.org

4. Smršavite
Čak i nekoliko kilograma viška pridonose visokom kolesterolu. Krenite s manjim promjenama. Ako pijete slatka pića, prijeđite na vodu iz slavine. Grickajte perece ili suho voće - ali vodite računa o kalorijama. Potražite načine da uključite više aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, kao što je korištenje stepenica umjesto vožnje dizalom ili parkiranje dalje od ureda. Šetajte tijekom pauza na poslu.

5. Alkohol pijte samo umjereno
Za zdrave odrasle osobe to znači do jedno piće dnevno za žene svih dobi i muškarce starije od 65 godina te do dva pića dnevno za muškarce od 65 godina i mlađe. Previše alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak, zatajenje srca i moždani udar.