Za šetnju vam ne treba ništa više od dobre volje i malo slobodnog vremena. Već i to malo donosi brojne zdravstvene koristi. Prema rezultatima studije objavljene u stručnoj publikaciji Annals of Behavioral Medicine, šetnja, osim što jača mišiće te poboljšava kondiciju, smanjuje i stres. Istraživanje je pokazalo da su oni ispitanici koji su redovito šetali i bavili se umjerenom fizičkom aktivnošću na otvorenom imali manju razinu hormona stresa čak i u odnosu na one osobe koje su svakodnevno vježbale, ali u zatvorenom.

10 minuta za bolje razmišljanje

Osvježite svoju šetnju, bez obzira na njezino trajanje, antistresnim trikovima Carolyn Scott Kortge, autorice knjige Healing Walks for Hard Times (Iscjeljujuće šetnje za teška vremena). Kad završite sljedeću šetnju, razmišljat ćete o tome koliko se dobro osjećate, a ne o problemu koji vas muči.
Prvi korak: Usredotočite se na stopala. Sa svakim korakom osjetite tlo pod nogama, prvo petom, a onda prstima. Na taj način usmjeravajte pozornost na svoje korake dvije do tri minute.
Drugi korak: Usmjerite pozornost na disanje. Ispravite se i duboko udahnite ispunjavajući cijela pluća zrakom. Kad udišete, zamislite da vas ispunjava svježa, nova energija. Dok izdišete, izbacite umor i nemir iz sebe. Osjetite kako se novi život rađa u vama i ispunjava svaku vašu stanicu.
Treći korak: Razgovarajte sa sobom. Govorite sebi nešto što će vam održati pozornost i fokus. To mogu biti smjernice kako da dišete ili hodate ili nešto drugo što vas pokreće i izaziva zanimanje.

30 minuta za zadovoljstvo i energiju

Istraživanja potvrđuju da šetnja od samo 10 minuta može poboljšati raspoloženje, ubrzati cirkulaciju i u vrlo kratkom razdoblju podići razinu energije. Produljite li šetnju na 30 minuta, razina energije može porasti i za 85 posto, kažu stručnjaci. Nakon takvih šetnji, koje dobro utječu i na samopouzdanje, osjećaj zadovoljstva i blagostanja traje i do 12 sati.

5 minuta za rasterećenje

Kratak boravak u prirodi može vam poboljšati pamćenje i sposobnost usmjeravanja pozornosti za čak 20 posto više od šetnje u urbanom okruženju. To se može objasniti i činjenicom da u prirodi ima manje toga što vam može odvući pozornost pa se lakše možete opustiti.

Ljekovita moć običnih stvari